25 Април 2024, 23:41 Днес (14) | Вчера (12)

Лидерите на ЕС обещаха работни места за "изгубеното поколение"

13 Ноември 2013 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2013, 17:31

Лидерите от своя страна предупредиха, че ЕС не трябва да бъде обвиняван за безработицата, тъй като насърчаването на гнева срещу Брюксел ще помогне на крайнодесните партии, които набират сила в различни държави членки

Европейските лидери обещаха след срещата си във вторник да направят борбата срещу младежката безработица приоритет за Европейския съюз, но не излязоха с нови идеи за справяне с проблема, който може да доведе до социални безредици в държавите членки и до загуба на доверието в традиционните партии, предаде "Ройтерс".

Близо шест милиона души под 25 години са без работа в ЕС, като нивото на безработица сред младежите в Испания и Гърция надхвърля 60%. На подобна среща на върха през юли в Берлин лидерите решиха да отделят поне шест милиарда евро за следващите две години, за да се справят с проблема, което беше прието като голяма стъпка, предвид политиките на икономии в момента във всички страни от ЕС.

"Европа ще ускори усилията си да сложи край на отчаянието на милиони безработни млади европейци", заяви в Париж френският президент Франсоа Оланд при закриването на конференция.

"На карта е заложено бъдещето на поколение, засегнато от безработицата в продължение на години", каза Оланд на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и други лидери.

При наличието на 5.6 милиона безработни млади хора в Европейския съюз, лидерите решиха да предприемат бързи действия, отбеляза френският президент, обявявайки, че от 1 януари 2014 г. ще бъдат отпуснат милиарди евро европейски средства за разкриване на работни места и обучение.

На тази среща обаче лидерите нито не обещаха допълнителни средства, нито предложиха нова инициатива за европейска политика, която да помогне за бързото наемане на "изгубеното поколение", както го нарича Барозу.

 

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой настоя държавите членки да проведат реформи на пазара на труд, които да създадат по-добри условия за назначаването на младежи. Той заяви, че очаква следващата година безработицата да намалее въпреки икономическите прогнози.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив