25 Април 2024, 09:33 Днес (1) | Вчера (12)

Лидерите на ЕС ще продължат санкциите срещу Русия до края на годината

20 Март 2015 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2015, 11:03
Под лиценза на creativecommons

Лидерите на ЕС се договориха да продължат санкциите срещу Русия поне до края на годината. Санкционните мерки бяха въвеждани поетапно от юли м.г.

Те бяха наложени заради убедеността на Запада, че Москва е играе важна роля в конфликта в Източна Украйна, подкрепяйки местните бунтовници с оръжие и персонал – нещо, което Кремъл отрича.

Правителствените и държавните глави на ЕС се договориха в Брюксел, че санкциите трябва да се обвържат със стриктното спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, което предвижда Киев да поеме пълен контрол над границата си с Русия до края на 2015 г., припомнян Би Би Си.  

"Общото ни намерение е много ясно – ще продължим със санкциите, докато споразуменията от Минск не са напълно приложени на практика", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Съветът ще трябва да вземе формално решение за удължаването на санкциите, вероятно през лятото. 

"Ако бъде установено нарушаване на споразуменията от Минск, то санкциите не само ще бъдат запазени, но и ще бъдат засилени", коментира и президентът на Франция Франсоа Оланд. 

Ако пък, обратно, предвиденото в споразуменията се изпълнява или дори се прави с по-бърз темп, то Европейският съвет ще вземе съответното решение. "Това е доста прост механизъм", подчерта Оланд. 

В момента Минските споразумения се изпълняват частично, не се спазва изцяло прекратяването на огъня и изтеглянето на тежките оръжия, това важи и за договорките за обмен на пленници, посочи той. 

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини трябва до срещата на върха на ЕС през юни да подготви план за противодействие на "дезинформацията", разпространявана от Русия за ситуацията в Украйна, обяви още Доналд Туск. 

"Подчертахме необходимостта да се отправи предизвикателство към продължаващата руска кампания за дезинформиране на обществеността за конфликта в Украйна. Върховният представител (за общата външната политика и сигурността) ще подготви план за действие по стратегическата комуникация до юнската среща на върха на ЕС", каза Туск. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив