02 Май 2024, 03:08 Днес (0) | Вчера (0)

Лидерите от Г-7 се ангажираха да продължат преговорите за свободна търговия

06 Юни 2014 13:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2014, 13:38

Става дума за осем широкомащабни споразумения, които ще обхванат над 80% от световната икономика и биха могли да изолират икономически Китай и Русия

Лидерите на седемте най-индустриално развити страни в света обещаха вчера, че въпреки растящото обществено недоволство ще продължат с всички сили работата си по сключването на договорите за свободна търговия, които се обсъждат през последните години, предава агенция "Ройтерс".

Става дума за осем широкомащабни споразумения, които ще обхванат над 80% от световната икономика и биха могли да изолират икономически Китай и Русия. Само едно от тях – сделката за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ, преговорите по която продължават от месеци – може да генерира допълнително 100 милиарда долара годишно от двете страни на Атлантика.

"Целта ни е да финализираме (тези споразумения) колкото се може по-скоро", се казва в общото становище на представителите на страните от Г-7 след края на двудневната им среща в Брюксел. Лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Канада и САЩ дадоха най-амбициозната заявка за либерализация на световната търговия в рамките на кръга преговори от Доха, който е в задънена улица от 2008 г. Желанието им е чрез сключването на договорите да създадат пазар от почти един милиард души и да заложат общи правила за търговия, които останалият свят да последва.

Според Г-7 след най-тежката финансова криза за последното поколение, споразуменията са относително безболезнен начин да се създадат нови работни места, като се премахнат бариерите пред бизнеса и се подпомогне интеграцията на различните икономики. Все повече хора, особено в Европа, обаче изразяват несъгласието си с тези търговски преговори – обществена нагласа, която е била обсъдена на двудневната среща на върха.

"Трябва да обясним по-ясно и категорично на хората преимуществата от свободната търговия" коментира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Според противниците на търговската либерализация, които се простират от антиглобалисти до партии като френския Национален фронт например, предложените договори се обсъждат тайно и от тях ще се облагодетелстват само големите корпорации, концентрирани върху увеличаването на печалбите си. 

Крайнодесните и крайнолевите партии, които се представиха добре на изборите за Европейски парламент, се обединяват срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Отвъд Океана някои членове на Демократическата партия на Обама също втвърдиха противопоставянето си срещу сключването на пакта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив