01 Май 2024, 03:03 Днес (0) | Вчера (13)

Лидерите от Г-8: Глобалните икономически перспективи остават слаби

18 Юни 2013 14:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2013, 14:25
БНР

Приоритетни са повишаването на икономическия растеж и на работната заетост

Лидерите на страните от Г-8 (индустриално развитите страни плюс Русия) заявиха, че глобалните икономически перспективи "остават слаби", като са необходими "решителни действия" за осигуряване на устойчиво икономическо възстановяване.

В изявлението след първия ден от срещата на лидерите на Г-8 в Северна Ирландия се подчертава, че има смяна на фокуса към икономически растеж и разкриване на работни места от досегашната политика на строги икономии и се посочва, че все още остава в сила уязвимост, въпреки че страните предприеха стъпки "за избягване на най-опасните рискове, пред които беше изправена световната икономика през 2012 година".

В комюникето на Г-8, цитирано от БНР, се посочва: "Повишаването на икономическия растеж и на работната заетост са наши топ приоритети. Ние се съгласихме да осигурим глобално възстановяване чрез подкрепа на потреблението, укрепвайки нашите публични финанси и използвайки всички източници на икономически растеж. Битката с безработицата, особено дългосрочната и младежката безработица, остава ключова в нашия вътрешен и съвместен дневен ред".

Г-8 подчертават, че глобалните икономически перспективи остава слаби, въпреки че низходящите рискове са спаднали благодарение на значителните политически действия, предприети от САЩ, еврозоната и Япония и с оглед издръжливостта на основните развиващи и нововъзникващи икономики. В резултат на това, повечето финансова пазари са отбелязали печалби. Но този оптимизъм все още трябва да бъде превърнат във всеобхватно подобрение на икономическата активност и на работната заетост в повечето развити икономики. В действителност, икономическият растеж в някои региони отслабна след последната среща на лидерите на Г-8 в Кеймп Дейвид.

Лидерите на Г-8 посочват, че низходящите рискове за еврозоната са отслабнали през последната година, но регионът остава в рецесия. Допълнителното засилване на архитектурата на Европейския икономически и паричен съюз, включващо подобрение на договорените елементи за Единен банков съюз, е силно необходимо, за да допринесе за по-нататъшно редуциране на финансовата фрагментация в региона и за продължаващо засилване на банковите финансови баланси.

Г-8 отбелязват, че продължава икономическото възстановяване на САЩ, а дефицитът се понижава рязко в контекста на продължаващата необходимост за бъдещ прогрес към балансирана дългосрочна фискална устойчивост и конкретно насочени инвестиции, които да стимулират растежа.

Лидерите на страните от Г-8 заявиха, че японският икономически растеж ще бъде подкрепен от предприетите краткосрочни фискални стимули и парични политики и от неотдавна анонсираната стратегия за стимулиране на частните инвестиции. Необходимо е обаче Япония да адресира предизвикателствата за дефиниране на заслужаващ доверие средносрочен фискален план.

Някои от нашите централни банки продължават да използват силно стимулиращи парични политики, за да подкрепят техните вътрешни икономики, включително и нестандартни мерки като т.нар. програми за "количествени улеснения", се казва в комюникето след първия ден на срещата в Северна Ирландия.

Лидерите от Г-8 отбелязват, че Русия отчита ниска безработица и благоприятни фискални условия, но по-умереният глобален икономически растеж и волатилните (силно колебаещи се) цени на суровините ще представляват предизвикателство пред руската икономика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив