17 Април 2024, 01:25 Днес (0) | Вчера (11)

Лидерите от ЕС се събират на извънредна среща заради Украйна

06 Март 2014 09:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2014, 09:13
Под лиценза на creativecommons

И Европа има намерение да прояви твърдост към Русия

Държавните и правителствените ръководители на страните от Евросъюза се събират на извънредна среща в Брюксел заради руско-украинската криза. Те ще търсят варианти за мирен изход, ще одобрят финансовата помощ за Украйна и ще решават дали и какви санкции да наложат на Русия, съобщи БНР.

След Съединените щати и НАТО, и Европа има намерение да прояви твърдост към Русия заради намесата й в Украйна. В навечерието на тази среща на върха обаче 28-те все още нямаха единна позиция как да стане това. Редица страни-членки се колебаят за икономически санкции заради неизбежната цена, която ще трябва да плати за тях и Евросъюзът.

Така по-вероятните сценарии са политически санкции – под формата на прекратяване на преговорите за отмяна на визите и за ново споразумение с Русия, както и на забрана за пътуване в Евросъюза за определени руски официални представители. Прогнозите са, че решението, което ще бъде взето днес, ще дава възможност за поетапно прилагане на различни мерки в зависимост от развитието на събитията в следващите дни и седмици.

За предложения вчера от Европейската комисия финансов пакет на стойност 11 милиарда евро практически няма съмнения, че ще бъде одобрен от европейските лидери, очаква се поне част от тях да се ангажират и с допълнителна двустранна подкрепа за Украйна.

Междувременно Европа ще заяви и на най-високо ниво, че осъжда нарушаването на суверенитета на страната и че очаква от Русия незабавни действия за намаляване на напрежението. В заключителната декларация се очаква да бъде записано и че Кримската криза трябва да бъде решена по мирен път – чрез преки преговори Киев-Москва, и че Европейският съюз ще продължи усилията си в тази посока.

Европейският съвет ще започне с разговори с украинския премиер Арсений Яценюк, който днес ще е в белгийската столица. Там той ще има срещи и с председателите на Европейската комисия и Европейския парламент, както и с генералния секретар на НАТО.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив