На официалната церемония присъстваха изпълняващият длъжността постоянен представител на ПРООН за България Мина Тирку, областните управители на Видин и Добрич, както и заместник-областните управители на Шумен и Силистра.
Вицепремиерът Лидия Шулева пожела на всички участници от І-и и ІІ-ри кръг на Проект 100 да продължават да вярват в собствените си сили и възможности. Когато ме попитаха в една анкета коя е добрата новина за мен, аз отговорих - тогава когато поне 1 човек е успял. Изключително се радвам, че към обществото на успелите българи се прибавят още 33-ма, каза вицепремиерът Шулева.
Мина Тирко каза, че днешната церемония е израз на признание за предприемчивостта, новаторският дух и стремежът на участниците в Проекта да поемат свой собствен път в бизнеса.
Преди официалната церемония по връчване на сертификатите се проведе работна среща на участниците от І-ви и ІІ-ри кръг на Проект 100. Класираните нови проекти показват тенденция към разнообразяване на дейностите и продуктите. Сред идеите, подкрепени с безвъзмедни средства, са изграждането на малки фирми в сферата на машиностроенето и хранителната индустрия, създаване на соларни инсталации за отопление, стартиране на предприятие за производство на керамични изделия и др. Със средствата в Шумен ще заработи цех за рециклиране на отпадъци от стъкло и пластмаса, а в Добрич ще се изгради база за извличане на етерични масла.
Презентацията на Галимир Петров от град Силистра показа съвсем новаторска за страната ни бизнес идея за производство на биогаз и екотор от органична маса. Като пример за ефективността на технологията предприемачът представи своите изчисления, според които с 2 хиляди тона царевичен отпадък може да се задвижи 110 киловолтов генератор. Светослав Славов от Добрич представи идеята си за създаване на обществена пералня. В представянето на проекта той подчерта, че идеята му е навременна, защото в Добрич това ще е първата обществена пералня, която ще е достатъчно голяма, за да обслужва не само града, а и голяма част от хотелите по Северното Черноморие. Според него в близкото бъдеще капацитетът на пералнята може да достигне до 800 кг пране на час.
Като изключително актуална и навременна бе оценена идеята на Георги Георгиев от Добрич за създаване на автоматизирана информационна система за контрол и оповестяване на технологичния процес при производство в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Крайният резултат от неговия проект е създаване на устройство за автоматично отчитане на температурата, влажността на хранителния продукт и алармиране чрез сигнал или мейл при отчетени нередности.