20 Април 2024, 10:54 Днес (0) | Вчера (10)

Ликвидират украинското КФН

08 Август 2014 09:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2014, 09:58
forINSURER

Националната банка на страната поема функциите на застрахователен регулатор

Министерството на финансите на Украйна разработи проект на закон за промяна на нормативни актове, засягащи националните комисии за държавно регулиране пазарите на ценни книжа и финансови услуги. Новият законопроект предлага да се създаде Национална комисия по финансов надзор към  Националната комисия за ценни книжа на фондовия пазар, която да регулира и дейността на някои небанкови финансови учреждения.  Мандатът на председателя и члена на новата комисия ще бъде 6 години.

"Държавното регулиране на финансовите услуги на пазара на: банковите услуги, кредитните съюзи, застрахователните компании, бюрото за кредитна история, компаниите, предлагащи услуги по лизинг и факторинг, платежните системи ще осъществява от Националната банка на Украйна, а относно другите пазари на финансови услуги — от Националната комисия по финансов надзор", се казва в новия законопроект.

Според финансовото министерство на Украйна, към настоящият момент държавното регулиране и надзор в сферата на финансовите услуги е разпокъсано (за него се грижат три отделни органа) и не може да обхване в пълен обем системата за обмен на информация между регулаторите. От своя страна това нерядко поражда правни спорове и разхищение на финансов и човешки ресурс. Освен това е трудно да се определи сферата на влияние между трите органа, които използват едни и същи финансови инструменти и носят еднаква отговорност. Трите звена към момента не могат да осъществяват контрол и над финансовите групи, които са обединени в конгломерати с един собственик, но в състава си има различни структури. Това поражда невъзможност да се регулират и продуктите, включени във финансовите услуги, регулирани по различен начин на финансовия пазар (спестовното животозастраховане — инвестиционното застраховане и кредитиране на потребителите — инвестициите и кредитният пазар и пр.).

Ето защо, новият законопроект цели оптимизиране работата на държавните контролно-надзорни органи и създаването на нов ред, се казва в мотивите на предложението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив