06 Май 2024, 15:16 Днес (0) | Вчера (1)

Липсата на санкции – виновник за пияните шофьори по пътя

12 Юли 2013 08:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2013, 08:49
Булфото

Браншът иска отнемане на професионалното право на таксиметровите шофьори при нарушения

Липсата на сериозни санкции и недостатъчно адекватен контрол посочиха от транспортния бранш като причина за шофьори да карат след употреба на алкохол.

В конкретния казус шофьор на такси да шофира пиян, според тях е нужно утрояване на глобите, повече контрол и от самите фирми, предоставящи таксиметровите услуги и нови изследвания за водачите.

След конкретния случай на пиян таксиметров водач, предизвикал тежката катастрофа в сряда вечерта, Валентин Божков, изп. директор на ИА „Автомобилна администрация" уточни пред bTV, че той е бил вече лишаван от правото да управлява автомобил. След явяването си на изпита обаче той е бил формално чист и без глоби.

Уточнение внесе и Румен Крумов, представител на националния съюз на превозвачите. Михаил Куртев, обвиняем за катастрофата и нарушаване на правилата за движение по пътищата, е предизвикал инцидента в извънработно време. „Това не го оправдава разбира се”, добави Крумов. „Проявите на такъв тип поведение акцентират върху една идея – дали е затворен цикъла в закона за установяване на нарушение и прилагането на санкция”, заяви той. По думите му след множество нарушения лицето може да продължи да работи, събирайки си актовете.

Представителите на сектора единодушно обявиха нуждата от по-високи санкции, повече контрол и затягане на изпитите.

Според Крумов проблемът е в закона и факта, че в България се кара по един начин, а в чужбина – по друг. Той заяви, че у нас има усещане за безнаказаност заради липсата на ефектна нормативна уредба.

Директорът на „Автомабилна администрация” добави, че сред предложенията е удостоверението за таксиметров шофьор да бъде срочно, тъй като в момента е безсрочно. „Обсъдихме с бранша ежегодно шофьорът да оставя справка за контролните си точки и свидетелство за съдимост във фирмата към която работи.” Друга обсъждана мярка е промяна в психотестовете и обезсилване на професионалното удостоверение.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив