24 Април 2024, 01:48 Днес (0) | Вчера (6)

Литва очаква да влезе в еврозоната веднага след Латвия

04 Юли 2013 12:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2013, 13:00
Под лиценза на creativecommons

Това заяви на пресконференция във Вилнюс литовският министър на финансите Римантас Шаджус

Литва очаква да се присъедини към еврозоната веднага след Латвия. Това заяви на пресконференция във Вилнюс литовският министър на финансите Римантас Шаджус, цитиран от БТА.

 

Той отбеляза, че Латвия ще влезе в еврозоната от януари догодина и очаква неговата държава да бъде следващата, която ще приеме общоевропейската валута от 2015 година.

Въвеждането на еврото не е самоцел за нас, отбеляза министърът. Той уточни, че литът - националната валута - е обвързан с еврото, в страната действа валутен борд и по същество Литва неформално вече е в еврозоната.

В отговор на въпроси Шаджус заяви, че Литва, която на 1 юли пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, има значителни търговски отношения с Беларус и Русия, които определи като съществена част от живота на литовците.

Министърът посочи, че банковият сектор в неговата страна е основно с външен капитал след краха на литовските банки преди няколко години. Руските инвестиции в Литва са по-малки от полските, уточни Шаджус.

Литовският министър на енергетиката Ярослав Неверович отбеляза, че неговата страна е изключително зависима в енергийно отношение от Русия. Той очаква това да се промени с предстоящото откриване на терминал за втечнен газ на едно от пристанищата на Балтийско море.

Засега Литва внася от Русия почти цялото количество използван газ, както и 60% от необходимото й електричество, след закриването на АЕЦ "Игналина" - едно от условията за приемането на балтийската държава в ЕС през 2004 година.

Неверович посочи като един от основните приоритети на литовското председателство постигането на целта догодина енергийният пазар в ЕС да бъде изцяло свързан. За своята страна той уточни, че плаща изключително високи цени за руския газ и изрази очакване една четвърт от доставките скоро да бъдат от други източници.

Министърът добави, че догодина договорът между Вилнюс и "Газпром" изтича, като това създава допълнителен стимул за намирането на бързо решение за разнообразяването на доставките.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив