07 Май 2024, 01:30 Днес (0) | Вчера (0)

Лом и селата в Ловешко са в бедствено положение

30 Декември 2014 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 декември 2014, 09:13
Под лиценза на creativecommons

Снегът прекъсна тока на места, много пътища остават затворени

Всички села в Ловешка област са в бедствено положение от вчера. Снегът прекъсна тока на места, много пътища остават затворени, предаде БНР.

Вятърът  утихна, снеговалежът спря още през нощта. Снежната покривка в Ловеч е 21 сантиметра. Пътят Ловеч - Плевен остава затворен и тази сутрин, уточниха от пътната агенция. Екипи на агенцията продължават почистването на платното от снегонавяванията. В цялата Ловешка област работят над 60 машини на пътното управление.

Затворени за движениe остават още пътищата между селата Деветаки и Брестово и Горан и Владиня, както и пътят от Летница за село Горско Сливово. От областнотo пътно управляние съобщиха, че са почистени първокласните и вторoкласните пътища на територията на областта. В момента се обработва третокласната пътна мрежа. На места все още има заледени участъци и преспи и навявания. Трудно проходима остава четвъртоклансната пътна мрежа в община Ловеч, заради което снощи беше обявено бедствено положение във всички села на територията й.

Село Славяни все още е без ток заради прекъснати електропроводи. Възстановено е елекрозахранването в селата Баховица, Лисец и Слатина. Части от Ловеч и три села в община Угърчин - Микре, Киркова махала и Голец, също още са без ток.

Въпреки тежките зимни условия и трудно проходимите пътища, екипите на Спешна помощ тази нощ са успели да отреагират на всички сигнали. Единствено се е наложило снегорин да разчиства пътя към село Дъбрава, за да може линейката да стигне до пациента.

Няма бедстващи хора в областта. По-късно днес след заседанието на кризисния щаб ще стане ясно дали бедственото положение ще бъде отменено.

По-рано кметът на Лом Иво Иванов обяви, че в общината е обявено бедствено положение.

Пътят за Лом през село Пишурка все още е затворен, въпреки че е проходим от полунощ. В района има изоставени автомобили с технически проблеми.  Проходими, но затворени за движение са и пътищата Долно Церовене - Вълчедръм и Дългоделци - Якимово.

Към 4 часа тази сутрин вятърът стихна, но затрудненията в движението остават заради много ниските температури и образувалите се заледявания

Няма бедстващи хора по пътя Лом - Монтана, където вчера около 200 превозни средства, сред които и автобуси с деца, бяха блокирани от снега, съобщиха от АПИ. В кметството на близкото село Долно Церовене са осигурени отоплени помещения за попадналите в задръстването, предизвикано от закъсал камион.  Разчистването на пътя е продължило досред нощ, заяви директорът на пътно поддържане и експлоатация в Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Златев.

Над 40 машини бяха ангажирани само в този участък. Акцията, благодарение и на допълнителните машини и техника, мобилизирани от Гражданска защита, продължи до 1 часа през нощта и за радост нямаше сериозни последствия за гражданите от автомобилите.

Причина за този и още много инциденти са прекалената самонадеяност на водачите, несъобразената скорост и неизпълнението на разпорежданията за ненавлизане в рисковите пътни участъци, посочи Златев: "Правим всичко по силите си, включително слагаме и снежни валове, които физически да ограничат достъпа, но например собственици на високопроходими автомобили решават, че могат да преодолеят тези стихийни състояния на времето, навлизат вътре, след което трябва да се мобилизира допълнителна техника".

Първокласните пътища в Северозападна България са отворени. Движението по второкласните ще бъде нормализирано до обяд, а по третокласните - до вечерта, обеща директорът на пътно поддържане в АПИ.  Забраната за тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона в Северозападна България и по първокласния път от Шумен до разклона за Ябланица остава в сила.

Пътищата в Силистренска област са заледени, на места има леки навявания, предупредиха от пътното управление. От 2 часа през нощта 31 машини чистят и опесъчават републиканската пътна мрежа в района. Приоритетно се обработват пътищта от първи и втори клас. По данни на управлението няма информация за закъсали автомобили. Първите сутрешни автобуси са потеглили нормално и се движат по разписание.

Продължава да е в сила ограничението за тежкотоварните автомобили. В цялата област те трябва да се движат само с вериги.

Най-студено сутринта беше в Дулово - минус 9 градуса, в Силистра температурата е минус 5 градуса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив