25 Май 2024, 06:53 Днес (0) | Вчера (1)

Лондон обмисля как да ограничи притока на имигранти от ЕС

05 Март 2013 11:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2013, 11:05
Под лиценза на creativecommons

Това може да стане, като се блокира достъпът до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията

Британският вицепремиер и лидер на партията либералдемократите Ник Клег в сряда ще председателства заседание на правителствена комисия по вътрешните работи, която ще проучва как мигранти от Европейския съюз, включително румънци и българи, да бъдат убеждавани да не идват във Великобритания, съобщи "Гардиън".

 

Това може да стане, като се блокира достъпът до различни социални придобивки, без да се нарушават законите на ЕС срещу дискриминацията. Мерките са станали още по-спешни след доброто представяне на националистическата Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) на скорошните частични парламентарни избори в Истли, коментира "Гардиън".

Правителствената подкомисия за достъпа на мигранти до социални помощи, председателствана от министъра по имиграцията Марк Харпър, се събра вече шест пъти, за да обсъди различни варианти - от условията за достъп до общински жилища, помощи и здравеопазване, както и възможността да се въведе нещо като специален документ за самоличност за всички граждани на ЕС.

Министрите се сблъскват с някои решения на Съда на ЕС, които защитават свободното движение на работници в ЕС, така че взимането на прибързани решения ще бъде трудно, коментира вестникът. Правителството обсъжда ресор по ресор различни възможности, но говорител на премиера подчерта, че разговорите са все още на етап проучване на вариантите.

Според "Гардиън" независимо от успеха на Ukip Великобритания трябва да вземе решение, преди в края на годината да паднат ограниченията за румънците и българите. Министърът на здравеопазването Джереми Хинт обмисля например ограничаване на достъпа до здравните служби с въвеждане на по-строги проверки на постоянното местожителство.

Според британския вестник правителството готви затягане на правилата за настаняване в социални жилища, за да даде приоритет на местните граждани пред евентуални имигранти от България и Румъния догодина.

Министрите обмислят различни видове политика и инструменти, за да се гарантира, че местни хора ще бъдат настанявани приоритетно в социалните жилища. Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че правителството скоро ще публикува предложения за затягане на правилата за социалните облаги и общинските жилища.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив