02 Май 2024, 06:59 Днес (0) | Вчера (0)

Лондон спря всички полети до Шарм ел Шейх и изтегля хиляди британци от Синай

05 Ноември 2015 10:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2015, 09:34

Великобритания спира незабавно всички полети до и от популярния египетски курорт Шарм ел Шейх и започва изтегляне на хилядите британци, които се намират в района

След заседание на  "Кобра" - междуведомствената комисия по спешни въпроси на сигурността, външният министър Филип Хамънд заяви, че е налице "значителна вероятност" руският пътнически самолет, паднал в събота в Синай да е бил свален от бомба, избухнала на борда.

Поради тази причина министерството препоръчва на гражданите в никакъв случай да не пътуват в Северен Синай и да ограничат само до най-наложителните случаи посещенията в южната част на полуострова, където са и популярните курорти по Червено море и залива на Акаба.

"За съжаление и с голямо нежелание тази вечер режихме да променим съветите по повод пътуванията и да препоръчаме през летището на Шарм ел Шейх да се извършват само изключително наложителни полети", заяви Хамънд. Това означава, че временно няма да има никакви самолети, напускащи към Великобритания този курорт.

"Сътрудничим си с авиокомпаниите и египетските власти за въвеждане на извънредни процедури за допълнителна проверка и сигурност, за да сме сигурни, че хората ще се приберат спокойно у дома, когато им изтекат почивките или по-рано, ако искат да ги съкратят", добави министърът и се извини за неудобството.

Британците са втората по големина група чуждестранни туристи в тази част на Египет. Смята се, че в момента там има около 20 000 британски граждани.

Анализатори казват за лондонския "Гардиън", че мярката е изключителна, а египетското външно министерство - че е прибързана и неоснователна. Решението на Лондон идва в момент, когато в столицата пристигна за посещението си в четвъртък египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Ирландските авиокомпании също прекратяват до второ нареждане полетите до и от Шарм ел Шейх и прелитането над Синай. Разбилият се  А321 с 224 души на борда е бил регистриран в Ирландия и поради тази причина страната участва в разследването на катастрофата.

Американските телевизионни компании Си Ен Ен и Ен Би Си съобщиха, че според източници от спецслужбите все по-вероятно е експлозия на взривно устройство на борда да е свалила самолета. Няма окончателно заключение на САЩ по въпроса, но се твърди, че версията се подсилва от съдържанието на прихванати телефонни разговори между структури на "Ислямска държава".

В сряда бе сменен Абдел Уахаб Али - директорът на летището в Шарм ел Шейх, но властите твърдят, че става дума за преместване на друга работа и промяната няма общо с подозренията за пропуски в сигурността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив