29 Септември 2024, 01:57 Днес (0) | Вчера (0)

Лондонските полицаи започват да носят камери

08 Май 2014 11:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2014, 11:46

Целта на мярката е да се ускори правораздаването и събирането на доказателства както и да се възстанови доверието в полицията след съмнителни случаи

Полицаите в Лондон ще носят камери като част от униформите си, съобщи Би Би Си. Камерите ще помогнат за увеличаване на прозрачността при полицейската работа и ускоряване на присъдите. Основната им цел ще бъде да заснемат доказателства на местопрестъпления.

500 камери ще бъдат разпределени между полицаи в 10 квартала на Лондон, а въоръжените полицаи ще ги ползват при обучението си.

Идеята за употреба на камери беше предложена, след като лондонската полиция понесе сериозни критики заради убийството на Марк Дъгън от въоръжени полицаи. Дъгън беше застрелян  през август 2011 г. в Тотнъм, близо до Лондон, което доведе до бунтове, които се разпространиха из цяла Англия.

Камерите ще започнат да се използват първо в Камдън, след което ще бъдат изпробвани и в други квартали на английската столица. В други градове вече се ползват камери. Полицията в Девън и Корнуол разполага с такива от 2006 г.

Комисар Бърнърд Хогън-Хоу от лондонската полиция заяви, че употребата на камери ще позволи по-бързо правораздаване, особено в случаите на домашно насилие.

"Нашият опит в употребата на камери сочи, че заподозрените доста по-често се признават за виновни когато знаят, че сме заснели престъплението. Това ускорява правораздаването, позволява издаването на присъди и защитава жертвите", заяви той.

Полицаите ще съхраняват записите един месец след създаването им освен в случай, че се наложи използването им като доказателство.

"Видеозаписите отразяват събитията по начин, който позволява да видим всеки детайл от едно престъпление. Самото знание, че всичко се записва помага в определени ситуации и предотвратява насилието", добави комисарят. "Вярвам, че това ще покаже нашите полицаи в най-добрата им светлина при справянето с опасни и сложни ситуации. Ще можем и да оборим обвиненията, че работим неправилно."

Полицаите, които участват в експеримента, трябва да се съобразяват с насоки кога да бъдат включвани камерите, но те няма да работят постоянно.

Дебатът относно по-широката употреба на прикрепени към тялото камери от британската полиция получи нов тласък, след като през януари съдът се произнесе по делото на Дъгън, заключвайки, че стрелбата по него е била обоснована. Нито един от полицаите, участвали в инцидента, не е носил камера.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив