23 Април 2024, 11:28 Днес (2) | Вчера (13)

Лудостта на футболните трансфери

28 Август 2017 09:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2017, 15:28

През далечната 1921 година може би най-талантливият британски футболист по онова време Ърни Бленкинсоп преминава от футболния клуб Къдуърт Вилидж Клъб в друг английски отбор - Хъл Сити, а новият му тим плаща за него сумата от ... 100 британски паунда и в добавка – цяла бъчва с бира. Може и да не ви се вярва, но това е била съвсем честна трансферна сума за времето си.

Съвсем наскоро - близо сто години по-късно – един френски футболен клуб – Пари Сен Жермен – осъществи феноменалния трансфер на бразилския нападател Неймар да Силва, заплащайки на Барселона рекордните 197 милиона британски паунда (или 222 млн. евро). Рекорд, с който ПСЖ слагат в джоба си трансфера на Пол Погба година по-рано от италианския Ювентус в английския Манчестър Юнайтед за също впечатляващата сума от 89 милиона паунда (105 млн. евро).

Сума, които по времето на Бленкинсоп вероятно е се е равнявала на брутния вътрешен продукт на много държави, а малцина от най-богатите хора или корпорации в света са можели да си позволят.

Разликата между двата примера е още по-впечатляваща като се има предвид, че по времето на първия трансфер Пари Сен Жермен дори не е съществувал. Френският клуб се създава едва през 1969 г. - първоначално под името Пари ФК и започва да играе във втора френска дивизия година по-късно след сливане с по-малкия отбор Стад Сен – Жермен.

Как се стигна до тук футболни отбори да плащат за отделни играчи суми, които дори успешни производствени предприятия днес не могат да си позволят? Устойчива ли е играта в този си вид и колко още можем да очакваме да се увеличават трансферите в нея с времето?

"Футболът днес е най-бързо комерсиализиращият се спорт и тази тенденция вероятно само ще се засилва с времето. Огромният зрителски интерес и фенската база на най-големите отбори позволяват на отборите да извършват наистина феноменални трансфери, които понякога звучат нелогично от икономическа гледна точка", коментират от сайта Prognozirame.com, чиито екип включва водещи експерти в областта. Платформата днес обединява цялата необходима информация в сферата на футболните прогнози, различните букмейкъри, бонуси и др. На нея феновете могат да открият и експертно ревю на Bet365 от Prognozirame, в което са разгледани основните и най-важни аспекти на един от малкото лицензирани букмейкъри в България. Екипът на сайта прави прогнозите си на база на данни за формата на съставите, техните досегашни резултати, значението на съответната футболна среща за двата тима и много други фактори. Според представители на сайта все по-високите обороти в този популярен спорт и неговото комерсиализиране тепърва ще го направят още по-интересен и труден за прогнозиране.

Водещите европейски клубове продължават да развиват своите звездни отбори и се намират в непрекъсната конкуренция за откриването на нови таланти, както и за подписите на най-големите вече утвърдени звезди като Неймар и Погба. Една бърза справка в уебсайта Soccernews.com показва как се е развивала лудостта на милионните футболни трансфери през годините.

Макар и да отстъпва от първото място, испанският Реал Мадрид се представя добре с двама участници в челната петица. Това са английският халф Гарет Бейл, който премина в кралския клуб през 2013 г. за рекордните по онова време 100.8 млн. евро и Кристиано Роналдо, закупен четири години по-рано за 94 млн. евро.

В челната петица попада и аржентинецът Гонсало Игуаин, който през 2016 г. премина в Ювентус за сумата от 90 млн. евро. Самият Неймар, който към момента оглавява класацията, попада също и на шеста позиция в нея с трансфера си през 2013 г., когато Барселона го закупи от бразилския клуб Сантош за общо 86.2 млн. евро.

Луис Суарес, Хамес Родригес и Алваро Мората са само част от останалите имена във футбола, за които отбори от големите европейски първенства са платили десетки милиони евро.

Трансферната мания се пробужда и в най-голямата икономика в света – САЩ, макар и купуването на футболисти в нея да бледнее пред мащабите при европейските грандове. Все пак неотдавна и зад океана беше направен нов трансферен рекорд със закупуването на нападателя на националната гарнитура на янките – Дом Дуайър – от клуба Орландо Сити. Е, сделката е за "смешните" според европейските представи 1.6 млн. долара, но все пак тя е рекордна за преминаване на играч от един американски клуб в друг.

Мнозина от по-старите футболни фенове напомнят, че дори най-големите звезди от близкото минало като Пеле, Марадона, Йохан Кройф или Франц Бекенбауер дори не са и сънували подобни трансферни суми. Всъщност много от най-добрите играчи са завършили живота си в бедност или днес просто са добре платени специалисти.

И още един любопитен случай – познатият на по-възрастните фенове легендарен нападател на английския Арсенал Йън Райт в началото на кариерата си преминава от малкото отборче Гринуич Боро в гиганта от премиершип Кристъл Палас срещу ... един комплект тежести. Годината е 1985 г., футболът вече е сериозен бизнес, но подобни трансферни "суми" не липсват.

Днес най-великата игра, както я наричат мнозина, се развива с все по-бързи темпове, турнирите са все по-оспорвани, а звездните селекции – все по-скъпи. Всичко това прави играта още по-интересна, а нейното прогнозиране – по-трудно. И увеличава ролята на сайтове като Prognozirame.com, които се специализират в качествени прогнози и информация в сферата на спорта и залаганията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив