03 Май 2024, 03:29 Днес (0) | Вчера (13)

Лукарски: Засечен е държавен рекорд по некачествено гориво

10 Септември 2015 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2015, 22:57
Под лиценза на creativecommons

Министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви в предаването "Лице в лице" по БиТиВи, че подопечната му Държавна агенция за технически и метрологичен надзор е отчела държавен рекорд по лошо качество пир горивата при една от проверките си

На колонка в обект на голяма верига бензиностанции са открики най-големите досега отклонения от качеството при това при най-скъпото гориво - А100.

"Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият - 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали", посочи Лукарски.

Той посочва, че ако такова гориво попадне в двигателя веднага ще го повреди.

Министърът посочи, че проверките на качеството на горивата са регулярни, а не са само в момента.

Според него за да се избегнат такива случаи, трябва да се създаде единна компютърна система, която да прави връзка в реално време между НАП, Агенция "Митници" и Държавната агенция за технически и метрологичен надзор.

Такова предложение Лукарски вече отправил в доклад до премиера и Министерски съвет. Липсата на подобна система затруднило откриването от коя партида и кой склад идва това гориво и нямало гаранции, че то няма да попадне в нечий резервоар. Но можело и да е изтеглено вече от търговската мрежа.

Министърът обяви още, че работещата от няколко години онлайн връзка между бензиностанции и НАП била обект на хакерски атаки, насочени към това до приходната администрация да не стига точната информация за това колко и какво гориво реално е продадено от съответния обект. Това е другата причина за искането на единната компютърна система.

Заключението на министъра е, че като цяло нарушенията на бензиностанции са по-скоро свързани с качеството, а не с количеството гориво при зареждане на автомобили.

Мин на икономиката не проверява и не регулира цени и не може да влияе на пазара, а само чрез двете си агенции да проверява дали качеството и количеството на горива съответстват, обясни още в отговор на въпрос за цените на горивата Божидар Лукарски.

Той обяви и че заради нарушения в Българския институт по метрология и Държавна агенция за технически и метрологичен надзор предстоят структурни и персонални промени заради нарушения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив