20 Април 2024, 06:27 Днес (0) | Вчера (10)

Лучано да не ни баламосва за колодрума

07 Април 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

"Сега" видя фирменото дело в съда - собствеността е 70/30 в полза на частника и нищо не е променяно.

 "Сега" видя фирменото дело в съда - собствеността е 70/30 в полза на частника и нищо не е променяно. Спортният министър явно добре е усвоил правилото, че ако викаш на черното бяло, излизаш сух от водата. Нали все така ни управляват

Столичният колодрум е защитен - не може да стане частен. Това се разбра от уверенията на спортния министър Васил Иванов-Лучано по Нова телевизия вчера. Точно обратното - че уставът на смесеното дружество позволява колодрумът да стане частен, написа "Сега".
Думата на министър безспорно тежи повече от твърденията на вестник. Но

какви са фактите?

Лучано уверява, че внесеният като апорт в "Комплекс Сердика БГ" АД колодрум не е застрашен, понеже се сменило съотношението в собствеността в дружеството. И държавата вече държала не 30%, а 50% от акциите. Толкова - 50% държала и частната "Проект строй груп". С други думи, всичко е уредено, страшно няма, този път апетитният държавен имот не може да падне на безценица в частни ръце. Както стана в печалния и скандален случай със "Софийски имоти".
Това, че всичко е уредено, министърът впрочем го повтаря от момента, в който гръмна скандалът с апортирането на колодрума, зала "Универсиада" и комплекса "Тотошанс" в Златни пясъци. Все в дружества с един и същ частен съдружник. Който, вероятно по случайност, първо е бил секретарката в сайта на младежкото НДСВ Маргарита Донкова, а след това синът на някогашния заместник в русенското кметуване на настоящия министър Димитър Калчев Александър Николов. Николов също твърди, че нещата са уредени, но не били докрай финализирани. Каквото и да означава това.
В "Сега" много искаме да сме оптимисти. И да вярваме на властта. Но предпочитаме все пак да вярваме на очите си.
Което

ни тласка към песимизъм

Източникът му е фирменото дело на смесеното "Комплекс Сердика БГ", намиращо се в столичния градски съд.
В делото не е отбелязана промяна в съотношението на капитала. Сиреч той до ден-днешен си е 70 към 30 в полза на частника. А което го няма в делото, го няма изобщо, обичат да казват юристите. И това не е приказка, а желязно правило.
Но дотук, да речем, министърът е в заблуда - приел е желаното за действително. Може така и да са му казали.
Очевидно обаче са го подлъгали и за друг, далеч по-тревожен факт - какво пише в устава на смесеното дружество за вдигането на капитала. А там, както вече огласи "Сега", пише, че при вдигането на капитала придобиването на нови акции трябва да е "пропорционално на притежаваните". Като се позволява 2/3 от гласовете в общото събрание на акционерите да "ограничат или изключат" акционер от участие във вдигането на капитала. На практика това е забрана държавата да увеличи дела си в "Комплекс Сердика БГ". И заплаха, че делът й може да спадне и под 30%, ако съдружникът реши. Защото в смесената фирма страните са само две. И властта е у този, който държи повече.
Ако министър Лучано наистина се кани да се "поправи" за колодрума, първо трябва да накара подчинените си да искат промяна в устава на дружеството. Друг е въпросът дали инициативата ще мине. По-скоро надали.
Ако ли пък спортният шеф е наясно за нещата, значи

вика на черното бяло

Белким излезе сух от този скандал, когато всичко се позабрави.
Добър ход - той е любим на всяка власт изобщо и на последната (с новия морал) в частност. Пък и дава резултати. Например със скандалните новодомци от властта. Да сте чули някой да си е върнал или доплатил апартамента, както обещаха? А и защо ли да го правят - времето минава, обещанията се забравят, нали?
А може би стига са ни баламосвали, а?
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив