28 Април 2024, 17:47 Днес (0) | Вчера (0)

Любопитно за задръстванията по света

26 Ноември 2013 12:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2013, 12:29
Булфото

В задръстване си и се чудиш как да убиеш досадното чакане? Нямаш проблем. Защо не прочетеш любопитни факти за задръстванията по света?

Ефективен начин за борба с тапите по пътищата са измислили в Сингапур, където действа принципът "няма коли, няма проблем".

Властите там са ограничили купуването на автомобили с редица драконовски мерки – кандидаткупувачът на автомобил първо трябва да се сдобие с разрешително за кола на стойност няколко десетки хиляди долара. След купуването, возилото се облага с 41% мито, а за капак трябва да се плати такса в размер 140% върху стойността на колата.

Излиза, че там дори да джиткаш Трабант, пак си супер тежкар...

В Ню Йорк преди да взимането на лиценз за таксиджия, трябва да се изкара специален курс "как да се държим в трафика".

За да се справят със задръстванията в Индонезия са забранили пътуването с кола, в която има по-малко от трима пътници. Така че за да стигне до желаното място, даден шофьор трябва да вземе със себе си поне още двама души, на които евентуално да плати за изгубеното време.

За какво мислят шофьорите, когато попаднат в някоя огромна тапа???

Според проучване 25 на сто от тях мислят за секс, 8% са на принципа - "когато най ми се прави секс, повече ми се пие"... Седем на сто мислят за храна, 6% - за тоалетна.

Толкова продължават да обмислят задачите си в службата, а едва 10% - как да се приберат по-бързо в къщи.

Освен стар и изпитан метод да си изпилиш нервите, задръстванията могат да помогнат да офейкаш от полицията. Точно това се случило с шайка крадци в Милано. След като откраднали 100 хил. евро от банка, нарочно разпилели част от тях на пътя. На мястото незабавно се стълпили лакоми за кинти минувачи, които блокирали улицата и позволили на обирджиите да се измъкнат.

В Швеция преди време издадоха молитвеник за шофьори. Така докато кибичи сред облаците бензинови аромати, шофьорът може да се помоли за себе си, семейството, света, че и за тази божествена сила, която да накара най-накрая тъпият светофар да светне зелено.

В редица градове пък има забрана за движение на автомобили с регистрационни табели, завършващи с нечетни номера на четна дата – и обратно.

Настрана любопитките – проучване твърди, че задръстванията по градовете нанасят на световната икономика загуби за $266 млрд. на година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив