25 Април 2024, 09:36 Днес (1) | Вчера (12)

Лятната анти-СПИН кампания на здравното министерство започва днес

15 Август 2016 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 15 август 2016, 09:40
под лиценза на creative commons

Кампанията "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" се провежда за 13-а поредна година. Общо над 42 хиляди души са се изследвали за вируса чрез нея, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването

Националната лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН започва днес в цялата страна. В рамките на месец - до 15 септември - всеки желаещ може да се изследва и да зададе въпросите си в мобилните кабинети, разположени на ключови места в областните градове и различни села, както и в Регионалните здравни инспекции и 14-те работещи Кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) в цялата страна. (Списък на местата и датите, част от кампанията, може да видите в прикачения файл). 

Кампанията "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" се провежда за 13-а поредна година. Общо над 42 хиляди души са се изследвали за вируса чрез нея, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Тази година тестването ще се предлага от медицински консултанти в близост до басейни и аквапаркове, в централни градски части, в градски квартали и села с преобладаващо ромско население, също и в учебни заведения.

В духа на кампанията Министерство на здравеопазването припомни ключовите факти за предаване и предпазване от СПИН:

- Човешкият имуннодефицитен вирус (ХИВ) причинява Синдромa на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) и се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчината кърма.

- Има три начина за предаване на вируса - по полов път при незащитен секс, по кръвен - при кръвопреливане или ползване на замърсени игли, от ХИВ-позитивна майка на новородено.

- За предпазване от заразяване задължително е ползването на презерватив по време на секс, най-вече с непроверен партньор; при наркозависимите - избягване на употребата на общи игли и спринцовки; и профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

- Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив