03 Май 2024, 00:31 Днес (0) | Вчера (13)

МБВР ще консултира Министерство на здравеопазването

03 Април 2014 13:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2014, 13:27
Под лиценза на creativecommons

Правителството прие Проект на Решение за одобряване на Проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерство на здравеопазването на и Международната банка за възстановяване и развитие, като основа за водене на преговори

Партньорството със Световната банка предоставя на страната ни възможност да се възползва от опита и експертизата на международната финансова институция за разработване и прилагане на стратегии и програми в сектори, подкрепяни от оперативните програми, финансирани от Структурните фондове на ЕС. По този начин се цели ускоряване и ефективно усвояване на средствата по европейските програми.

Целта на споразумението е правителството да получи подкрепа при поставянето на основите за реализиране на Националната здравна стратегия 2014—2020 г., като предостави помощ на Министерството на здравеопазването да разработи и оцени варианти в областта на финансирането на здравеопазването за повишаване на ефективността, справедливостта, финансовата закрила и дългосрочната устойчивост на системата на здравеопазването. По този начин ще бъде обезпечено и осигуряването на икономическа устойчивост, която е основна част от предварителното условие за инвестиции със средства от Структурните фондове на Европейския съюз в сектор здравеопазване.

Проектът на споразумение предвижда Министерството на здравеопазването да получи експертна техническа помощ от Световната банка, както следва:

Дейност 1: Изготвяне на доклад с описание, анализ и диагностика на състоянието на финансирането на здравеопазването в България и разработване на варианти за реформи.

Дейност 2: Целева техническа помощ за разработването на проект на план за действие за прилагането в България на системата на диагностично-свързаните групи

Дейност 3: Подготовка на доклад, съдържащ анализ и препоръки за реформиране на фармацевтичния сектор в България.

Ключов момент за реализацията на дейностите, заложени в проекта на Споразумение, е осигуряване на финансиране. Същото е предвидено в

Решение на МС за приемане на Плана за действие за 2014г., включващ мерки и интервенция на експерти от Световната банка по Оперативните програми. Съгласно решението финансовият ресурс се осигурява от ОП "Техническа помощ".

Съгласно посоченото решение на Министерския съвет, финансовият ресурс се осигурява от Оперативна програма "Техническа помощ".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив