23 Април 2024, 12:00 Днес (4) | Вчера (13)

МВР: Има повишен риск от тероризъм, няма конкретна заплаха

12 Април 2017 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2017, 16:53

Арабаджиев призова гражданите да сигнализират за всеки случай на съмнение или намерен изоставен пакет

В България, както и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха за страната ни няма, заяви изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Това не означава притъпяване на бдителността, заяви още той и допълни, че службите проверяват задълбочено всеки сигнал. Арабаджиев призова гражданите да сигнализират за всеки случай на съмнение или намерен изоставен пакет.

Във връзка с предстоящите празници и осигуравяне на спокойствието и обществения ред ще бъдат ангажирани достатъчно полицейски служители, уточни изпълняващият длъжността главен секретар на МВР. Създадена е организация и на местата, където ще има голямо струпване на хора - търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура- метростанции, жп автогари, летища – ще има засилено полицейско присъствие. При необходимост ще се извършват и физически проверки.

Взети са всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред и е създадена организация за недопускане на сериозни нарушения по време на предстоящите празници, допълни и главен комисар Христо Терзийски. Той уточни, че са проведени предварителни срещи с представители на местната власт, за да се осигури по-сериозно полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора, като охраната на обществения ред да се поема и от посочените структури.

Предвид очакваното интензивно предвижване, са предвидени превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организираните ученически и групови пътувания. В периода 13-17 април ще се проведе и специализирана полицейска операция "Алкохол и неправоспособност”. Ще бъде завишен контролът, особено в районите на питейните заведения и църкви.

По думите на директора на ГД"Пожарна безопасност и защита на населените" главен комисар Николай Николов, са проверени 1484 обекта за пожарна безопасност – църкви, манастири и параклиси. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения. Проведени са разговори, дадени са указания на служителите на храмовете с цел недопускане на  инциденти. Осигурени са и пожарни екипи и автомобили, които ще дежурят пред по-големите храмове. Главен комисар Николай Николов припомни и някои от основните правила за недопускане на нежелани инциденти в църквите: хората да внимават когато се придвижват със  запалени свещи; да запомнят евакуационните изходи,  и да не оставят запалените свещи без надзор в домовете си.

Продължават срещите с граничните структури на съседните държави за договаряне на мерките за по-бързо преминаваме на граничните пунктове, уточни заместник-директорът на ГД "Гранична полиция" ст. комисар Стоян Иванов. Предвиден е достатъчен личен състав с опция за работа на всички трасета. Граничните контролно-пропускателни пунктове ще работят без прекъсване, дори и по време на смяна на дежурните екипи, отбеляза Иванов. Той посочи, че ще има опция за осигуряване гъвкавост в работата на дежурните смени чрез облекчени проверки, което се предполага българското и европейското законодателство. Ст. комисар Иванов призова пътуващите с деца задължително да носят ксерокопие на декларацията за съгласие на отсъстващия родител за това, че детето ще пресича държавната граница.

Служители на СДВР, заедно с пожарната, са извършили проверки и огледи на всички храмове на територията на столицата и околността. Проведени са разговори и с охранителни фирми, създадена е организация за обезпечаване  с оперативен състав в петък и събота, когато се очаква струпване на гражданите около храмовете. Ст. комисар Младен Маринов уточни, че полицейски екипи ще извършват  проверки  на изградени около храмовете пунктове. Там ще бъдат поставени и допълнителни съоръжения, за да не се допуска паркиране на автомобили. Той напомни гражданите  да не забравят личните си карти и предупреди да не носят обемисти багажи, които ще бъдат проверявани на входните КПП. Съмнителни багажи и лица със съмнително поведение също ще бъдат проверявани в нощта на Великден около храмовете. Ст.комисар Маринов  призова гражданите да проявяват повече бдителност, в случай че забележат хора със съмнително поведение или багаж да сигнализират на тел. 112 или на най-близко намиращия се униформен. Той обясни, че по време на самите празници ще има патрули и в кварталите на столицата с оглед предотвратяване на кражби по домовете, когато повечето жители на София ще са извън града. Създадена е и организация патрули от КАТ да улесняват трафика, особено на изход на София. Същевременно напомни на водачите да проявяват повече толерантност и търпение при ситуациите, в които ще се наложи да изчакват на определени пътни участъци.

Комисар Бойко Рановски уточни, че е създадена организация за безпроблемно напускане на автомобилите основно на изходите на столицата. На 13 и 17 април със заповед на АПИ от 16 до 20 часа ще бъдат спрени тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и част от републиканската пътна мрежа. Очаква се увеличен трафик и натовареност по автомагистралите Люлин, Струма и Хемус, където и на места продължават ремонтните дейности. Рановски обобщи, че е през празничните дни е осигурено максимално полицейско присъствие и контролът ще бъде засилен навсякъде.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив