18 Април 2024, 21:05 Днес (11) | Вчера (11)

МВР ангажира целия състав на Пътна полиция за предстоящите празници

29 Април 2021 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2021, 09:11
МВР, илюстративна снимка

И екипите на Криминална и на Охранителна полиция няма да почиват по празниците

Целият състав на Пътна полиция е ангажиран с дейности, свързани с пътната безопасност по време на предстоящите православни празници. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29-ти и 30-ти април полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. Това обяви гл. инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция". Той апелира водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо и да не предприемат рискови изпреварвания. Шофьори с агресивно поведение ще бъдат извеждани от транспортния поток и обстойно проверявани. Идентична е организацията и за 4-ти и 9-ти май, когато се очаква натоварване на движението, обратно към големите градове. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден в цялата страна ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и неправоспособни водачи, като са включени териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси.

Общо 55 954 нарушения на скоростните режими са констатирани по време на последната операция за контрол на скоростта. Тя се проведе в седмицата от 19 до 25 април и бе по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol, припомни Близнаков. От данните на ГДНП е видно, че по-голямата част от тях са констатирани в рамките на населените места – 40 379, като най-голям брой са в София - 14 622 са заснетите. По шосетата извън селищата са констатирани 15 575 нарушения.

Във връзка с очаквания интензивен трафик по основните пътни направления при предстоящите почивни дни агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не се предприемат рискови изпреварвания и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение. Eмоционалното шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.
Единственото ограничение на автомагистрала заради ремонт е в участъка между пътните възли "Чирпан - Изток" и "Стара Загора" на АМ "Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут.
Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел "Чирпан - Изток" на АМ "Тракия" по път II-66. От там по второкласния път ще продължават до пътен възел "Стара Загора – Кольо Ганчев", който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора - Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел "Стара Загора", където шофьорите ще продължават по АМ "Тракия".
Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при пътен възел "Стара Загора" на АМ "Тракия" по път I-5 до пътен възел "Стара Загора – Кольо Ганчев". От там по път II-66 ще продължават до пътен възел "Чирпан - Изток", за да се качат отново на АМ "Тракия".
Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на АМ "Тракия" е Подбалканският път I-6 София - Бургас. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голяма удобство при пътуване в пиковите дни и часове.
Алтернативен маршрут на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин са проходът "Петрохан" и пътят през Искърското дефиле.
Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Струма".
За улеснение на пътуващите към едно от най-светите за християните места в Родопите - Кръстова гора, за предстоящите църковни празници Великден и Гергьовден, когато местността се посещава от много поклонници и туристи, се спират взривните и ремонтните дейности по път III-861 Югово – Лъки. Те ще бъдат преустановени на 1 май, 2 май и 6 май. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 30 км/ч.
В участъците от първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа, в които е въведена временна организация на движението заради ремонтни дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение при извършването на строителни работи или да използват алтернативни маршрути.

За първото тримесечие на настоящата година у нас са регистрирани 1040 домови кражби. За същия период на предходната година те са били 1468, обобщи инспектор Росен Белишки от отдел "Криминална полиция". Той допълни също, че разкриваемостта тази година е по-висока - в рамките на 28,37%,  през миналата е била – 22%. Екипите на Криминална полиция няма да почиват по празниците, но гражданите също трябва да бъдат отговорни. Нека онези, които няма да пътуват  да са бдителни и сигнализират в полицията, ако забележат лица със съмнително поведение, призова Белишки.

Екипите на Охранителна полиция също са ангажирани в дните около празниците, допълни главен инспектор Георги Кандев от отдел "Охранителна полиция". Те ще следят основно за спазване на противоепидемичните мерки и на обществения ред.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив