26 Април 2024, 13:10 Днес (6) | Вчера (14)

МВР е безпомощно срещу чужденците, които карат бясно

11 Декември 2017 10:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 декември 2017, 09:28

От наложените им глоби за 5.1 млн. лв. през 2016 г. са платени само 212 хил. лв.

Чужденците, преминаващи през България, могат спокойно да нарушават правилата за движение по пътищата, без да се страхуват, че може да бъдат глобени. Това става ясно от отговори на вътрешния министър Валентин Радев и данъчните. Формално глоби се налагат, но никой не ги събира, пише в. Сега.  От началото на годината до края на октомври МВР е наложило над 40 хил. глоби на чужденци за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, съобщава Радев. Общата им стойност е 5 107 415 лв. В електронната система на полицията обаче като събрани са отбелязани само 212 185 лв., или 4.15%.

Част от глобите все пак се събират, обясниха пред "Сега" от НАП. Това обаче се случва само когато става дума за европейски граждани. Тогава има механизъм, по който данъчните изпращат задължението в чужбина и след признаване от тамошния съд то се събира. Когато обаче нарушението е извършено от гражданин на страна извън ЕС, е почти невъзможно глобата да бъде събрана. В тези случаи от НАП могат единствено да проверят дали нарушителят има имущество или сметки у нас. В масовия случай обаче става дума за транзитно преминаващи.

Още през лятото КАТ призна, че не може да събере глобите на турските гастарбайтери, които традиционно преминават през България всяко лято. Става дума за стотици хиляди души. Проблемът е при електронните фишове, които се издават след заснемане на нарушение с мобилна или стационарна камера, обясниха от пътната полиция. По закон след заснемането МВР трябва да издаде фиш и след това да издири нарушителя, за да му го връчи. Когато става дума за кола с турска регистрация обаче, полицията няма как да разбере кой е собственикът й, т.е. няма и на кого да издаде фиш. Единственият начин да се получи някаква информация е тя да се поиска от турската държавата. Тамошните институции обаче отказват да дадат данни, освен ако не става дума за престъпление. Нарушението на пътя обаче се наказва административно.

Нарушенията по пътя от чужденци са по-малко от 10% от общия брой, става ясно от отговора на Радев. Въпреки това обаче става дума за сериозни суми. В същото време не става ясно дали МВР смята да предприеме някакви мерки.

ЗАБРАНА
Въпросът към вътрешния министър е зададен от депутата Николай Александров, който пита дали не е възможно да се въведе забрана за по-дълго пребиваване от 3 месеца на коли с чуждестранни регистрации, за да се намалят нарушенията. Радев обаче подозира, че това може да наруши принципа на свободно движение в ЕС. "Анализ би следвало да се направи и на обстоятелството дали подобна мярка ще допринесе за по-лесно събиране на наложените наказания "глоба" по Закона за движение по пътищата, тъй като немалка част от тези нарушители са само транзитно преминаващи - един или два пъти годишно", отговаря Радев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив