18 Април 2024, 14:35 Днес (6) | Вчера (11)

МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" - с общи мерки за Великден

27 Април 2016 17:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2016, 17:43

Сред мерките са спиране на ТИР-овете, две ленти през Владая и маршрути за туристите до морето

МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" предприемат съвместни действия за безпроблемно пътуване по време на предстоящите празници. Председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров, началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП комисар Бойко Рановски и заместник директорът на ГДПБЗН ст. комисар Асен Игнатов оповестиха мерките, обсъдени на работна среща, ръководена от главен комисар Георги Костов.

На заседание, проведено днес в Министерството на вътрешните работи, по утвърдена вече традиция, бяха обсъдени съвместните превантивни действия и организация, която да осигури безпроблемно пътуване на хората по време на предстоящите Великденски празници.

Спиране на ТИР-овете, две ленти през Владая и маршрути за туристите до морето са мерките, които Агенция "Пътна инфраструктура" предприема за предстоящото пътуване около Великден и Гергьовден, обяви председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Утре - 28 април, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16 ч. и 20 ч. ще бъде ограничено движението на ТИР-овете над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Движението на тежкотоварните превозни средства ще бъде спряно и в последния почивен ден – 2 май /понеделник/, от 14 ч. до 20 ч. Същата организация на движение ще има и при почивните дни за Гергьовден. Тежкотоварните камиони ще бъдат спирани на 40 ТИР-паркинги на територията на цялата страна, а толкова полицейски патрули ще следят за спазване на разпоредбите.

Във връзка с очакваното интензивно движение на изхода на София през Владая в четвъртък и петък, последният работен и първият почивен ден преди празниците, ще има две ленти за излизащите от столицата. На 2 май /понеделник/ от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. АПИ напомня, че алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Предизвикателството тази година са румънските туристи, които се очаква да пристигнат в страната за почивните дни, подчерта инж. Лазаров. За целта АПИ е изработила карти с предложения за алтернативни маршрути, които румънските гости могат да използват, за да пътуват по-удобно и безпроблемно до черноморските курорти край Варна и Бургас. Влизащите от северната ни граница автомобили ще бъдат насочвани към Ришкия проход, Карнобат и Айтос, за да стигнат до Слънчев бряг и южните курорти. Препоръчаните маршрути са описани в брошури и ще бъдат предоставени на румънските граждани със съдействието на община Варна и областния управител на Варна, както и Гранична полиция и туроператорските фирми. Целта е да не се затруднява допълнително трафика във Варна, поради ремонта на Аспаруховия мост. Областните пътни управления във Варна, Добрич, Русе, Шумен и Бургас, съвместно с органите на МВР са направили обход на маршрутите, поставени са знаци, патрули ще насочват туристите. Пълна информация за маршрутите има в безплатното мобилно приложение ЛИМА, на интернет страницата на АПИ. Към картите с обходните маршрути са отбелязани и точните GPS-координати, които могат да бъдат заложени в навигациите на автомобилите.

Създадена е организация чрез граничните полицаи тези брошури да бъдат раздавани на румънските туристи още при преминаването на граничните пунктове.Същевременно днес ще се проведе оперативно заседание във Варна, с експерти и от дирекциите Русе, Бургас, Добрич и Шумен, на които ще се уточняват и всички съвместни мерки и действия за изясняване на маршрутите, знаците и допълнителното разполагане на съвместните екипи, за да се осигури безпроблемният трафик на туристите.

По думите на комисар Рановски вече са определени и местата за отклоняване на товарните автомобили. Създадена е организация максимален брой екипи да обезпечават и да не се допускат нарушения. 180 патрула на "Пътна полиция" ще бъдат ангажирани с контрол на движението, ще ги подпомагат и служители на Охранителна полиция, групите "Престъпления по пътищата" и специализираните звена "Сигма". По време на празничните дни ще се провеждат и специализирани полицейски операции, насочени към нарушителите, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици, както и шофирането с превишена скорост. В тях, освен пътни полицаи ще участват и служители на Охранителна полиция и моторизираните звена. Полицейският състав, както и служители на ГДПБЗН ще дежурят и в районите на църковните храмове преди, по време и след  богослужението за Великден.
Създадена е организация за ангажирането на максимален брой служители и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

В навечерието на Великденските празници служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили проверки на 1400 църкви, манастири и параклиси в цялата страна. Целта на проверките бе да се намали рискът от възникването на инциденти преди и по време на празничните богослужения. Обърнато е особено внимание на организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите инсталации, наличието на противопожарни уреди за първоначално пожарогасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. На църковните служители са дадени указания за ограничаване на предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на противопожарните правила и норми. За констатираните нарушения са връчени 405 писмени разпореждания, а в осем случая са предприети административно-наказателни мерки.
По време на църковните богослужения са предвидени дежурства на териториите на църковните храмове на 101 пожарникари, както и на 24 специализирани противопожарни автомобили с екипи в София и на територията на областите Бургас, Варна, Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, Хасково и Шумен.

Старши комисар Игнатов призовава хората, които ще присъстват на богослуженията, да бъдат особено внимателни в храмовете. Свещите, занесени в домовете след службите, трябва да се поставят в специално пригодени за това, негорими и защитени от вятър поставки и съдове, далеч от леснозапалими вещи.
Участниците в днешната среща изразиха надежда, че създадената съвместна организация и екипност ще осигурят на хората безпроблемни и хубави предстоящи празници.

Карти, предоставени от Агенция "Пътна инфраструктура":
∙             карта за временната организация на движението –информация за тир-паркингите за времето, през което бъдат спирани –  http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/v-dnite-s-intenziven-trafik-okolo-velikden-i-gerovden-se-ogranichava-dvizhenieto-na-kamionite-nad-12-t-po-avtomagistralite-i-nat/

∙             карта за "реверсивното движение" при Владая -  http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/v-chetvrtk-i-petk-she-ima-po-dve-lenti-za-izlizashite-ot-sofiya-prez-vladaya/

∙             карта с маршрутите за румънските туристи –  http://www.api.bg/index.php/bg/prescentar/novini/v-chetvrtk-i-petk-she-ima-po-dve-lenti-za-izlizashite-ot-sofiya-prez-vladaya/

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив