29 Март 2024, 14:32 Днес (9) | Вчера (11)

МВФ: Световната икономика е силно уязвима

25 Февруари 2016 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2016, 15:28

Най-силни насрещни ветрове за възстановяването духат от Китай

Най-големите икономики в света трябва да се споразумеят за координирано увеличаване на държавните разходи, за да противодействат на нарастващия риск от по-дълбоко забавяне на глобалния икономическия растеж, предупреди Международният валутен фонд.

МВФ отбеляза, цитиран от БНР, че последните сътресения на финансовите пазари и мудният растеж в богатите страни могат да принудят Фонда да намали за пореден път своите прогнози, при това малко повече от месец, след като институцията, базирана във Вашингтон занижи оценката си за растежа на световната икономика през настоящата година до 3,4 процентни пункта.

Бизнес активността отслабна към края на 2015 година, а цената на рисковите активи спадна рязко, особено в развитите икономики, което увеличава вероятността от по-нататъшно отслабване на икономическата перспектива, посочва МВФ в свой доклад, изготвен за предстоящата тази седмица среща в Китай на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20.

Според Фонда забавянето на Китай, проблемите в редица други развиващи се икономики и сътресенията на глобалните капиталови пазари подчертават наличието на по-високи рискове за дерайлиране на възстановяването в момент, когато световната икономика е силно уязвима към неблагоприятни шокове.

Именно тези заплахи ще накарат МВФ да настоява на предстоящата по-късно тази седмица среща на Г-20 в Шанхай да се постигне споразумение за по-решителни нови ангажименти за публични разходи в страните, които имат възможност да направят това, визирайки техните бюджети. МВФ обаче не предлага конкретни подробности, но посочи Германия като икономика, която може да си позволи да отдели повече държавни средства за инфраструктура.

Посланието е подобно на призива на Организацията за икономически растеж и развитие, отправен през миналата седмица. Според ОИСР правителствата на САЩ, Европа и други трябва да предприемат колективни действия за повишаване на инвестиционните разходи.

Очаква се обаче този призив на МВФ и на ОИСР да срещне известна съпротива на предстоящата среща на финансовите лидери на страните от Г-20. Германия не изглежда  склонна да се вслуша в отдавна известните призиви от страна на САЩ и МВФ да помогне за стимулиране на слабото икономическо възстановяване в еврозоната чрез нарастване на немските публични разходи. Редица страни, особено износителките на суровини, също са изправени пред по-строги бюджети на фона на слабия икономически растеж и падащите цени, което няма да позволи и те да повишат публичните инвестиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив