08 Май 2024, 08:49 Днес (0) | Вчера (11)

МВФ запазва плановете си за Гърция

12 Декември 2014 10:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2014, 09:41
Под лиценза на creativecommons

Международният валутен фонд запазва плановете си за Гърция въпреки организирането на предсрочни парламентарни избори, които биха могли да доведат до предсрочни парламентарни избори, предаде АФП

Фондът ще продължи да подлага на проверка програмата, приложена от Гърция заедно с Тройката /МВФ, Европейска централна банка и ЕС/, за да установи дали Атина изпълнява своите цели в областта на реформата и на бюджета, какъвто и да е резултатът от президентските избори на 17 декември, заяви говорителят на МВФ Уилям Мъри на пресконференция.

Първоначално президентските избори трябваше да се състоят през февруари, но бяха изтеглени за декември, като първият тур е насрочен за 17 декември. Гръцките депутати ще трябва да изберат наследник на Каролос Папуляс на президентския пост.

Тези избори се разглеждат като тест за премиера Андонис Самарас, който ще бъде принуден да организира предсрочни парламентарни избори, ако кандидатът, когото той подкрепя - Ставрос Димос, не бъде избран.

Нашият приоритет за момента е завършването на прегледа на шестия транш /от заема/ , за да се уверим, че Гърция може да продължи да създава основните условия за траен растеж и да създава работни места и да изпълнява своите цели в рамките на сегашната програма на МВФ, каза Мъри.

Този преглед ще може да бъде приключен, ако има бърз напредък по необходимите политики, за да се върви напред, добави той.

Гърция заяви намерението си да излезе от сегашната програма за подпомагане от МВФ, която е част от спасителния план, приложен от Тройката. Така Атина иска да покаже възможността си за завръщане на финансовите пазари.

Уилям Мъри уточни, че гръцкото правителство още не е поискало официално трансформиране на кредитната линия в "предпазна" линия, но че инициатива в този смисъл се очаква и че преговорите ще започнат през януари, независимо каква е политическата ситуация в страната.

Съгласно спасителната програма Гърция разполага още с кредитна линия в размер на над 12 милиарда евро от МВФ.

Ние разбираме, че властите искат да продължат сегашната програма с МВФ на базата на предпазна линия. Ние приветстваме също намерението им да поискат от европейците предпазна линия, подчерта говорителят.

Той уточни, че МВФ ще изпрати мисия в Гърция през януари и дори кредитната линия за Гърция да стане "предпазна", фондът ще продължи да я обвързва с изисквания за реформи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив