04 Май 2024, 02:21 Днес (0) | Вчера (0)

МВФ и САЩ продължават да настояват за облекчаване на гръцкия дълг

17 Юли 2015 11:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2015, 10:38

Настоящият гръцки план е категорично нежизненоспособен, но може да бъде достатъчно едно значително разширяване на матуритета на гръцкия дълг и на крайните срокове за неговото погасяване, смятат от Фонда

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви днес, че Фондът е готов да участва в това, което тя нарече "пълен" спасителен пакет, който да постави на крака гръцката икономика, да направи дълга на страната устойчив и всичко това в крайна сметка да позволи на Атина на даден етап да започне да се финансира от външните капиталови пазари.

Тя потвърди за френското радио Europe 1 своето мнение, че Гърция е необходимо да получи под някаква форма облекчаване на дълга, като се аргументира, че това не би трябвало да бъде явно отписване ("подстрижка") на дълговата тежест на страната, но може да включва мерки, като например значително разширяване на кредитните падежи и удължаване на сроковете на погасителните планове.

Настоящият гръцки план е категорично нежизненоспособен, но може да бъде достатъчно едно значително разширяване на матуритета на гръцкия дълг и на крайните срокове за неговото погасяване. На този етап обаче не може да се определи точният размер на облекчаване на дълга, от който се нуждае Гърция, заяви Кристин Лагард.

Според нея затварянето на гръцките банки преди близо три седмици е било абсолютно задължително. В същото време Лагард добави, че доверието в гръцките банки започва да се завръща, но и тя изрази съмнение, че банките в страна ще могат да отворят в понеделник (20-и юли).

Междувременно стана ясно, че и американският финансов министър Джекъб Лю е оказал натиск върху неговите колеги от Германия и Франция, за да се гарантира, че гръцкият дълг ще бъде устойчив. Вчера Лю направи спешна визита в Берлин и след това в Париж, за да разговаря със своите колеги Волфганг Шойбле и Мишел Сапен.

Според "Уолстрийт Джърнъл" САЩ, в лицето на Джейкъб Лю, са загрижени, че усилията на еврозоната за облекчаване на гръцкия дълг ще бъдат недостатъчни, за да се решат икономически проблеми на страната, тъй като Германия продължава да поставя под въпрос необходимостта от преструктуриране на дълга. Непланираните вчерашни посещения на Лю в Берлин и Париж са имали за цел да се засили натискът върху кредиторите на Гърция, тъй като американските власти са уплашени, че Гърция все още може да тръгне по пътя на излизане от еврозоната.

Г-н Лю подчерта важността за постигане на устойчивост на дълга при предстоящите преговори между властите в Атина и нейните кредитори за нова спасителна програма. Американският финансов секретар заяви, че подобен път е в най-добър интерес за Гърция, Европа и за световната икономика, заяви Министерството на финансите на САЩ, коментирайки разговорите на Джейкъб Лю с Шойбле и със Сапен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив