25 Април 2024, 05:27 Днес (0) | Вчера (12)

МВФ към държавите: Харчете, но си пазете разписките

29 Юли 2020 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юли 2020, 13:19

Правителствата трябва да са много внимателни когато изразходват средства за борба с коронавируса

Пандемията от COVID-19 прави корупцията все по-изкушаваща за отделните държави. Това трябва да изостри вниманието сред правителствата при разходване на средства, категорични са от Международния валутен фонд.
От финансовата институция посочват три основни причини, заради които правителствата трябва да са много внимателни когато изразходват средства за борба със заболяването. БНТ обобщава:
Първо, повишава се ролята на държавата в икономиката заради борбата с пандемията и осигуряването на икономически решения на хората и фирмите. Така на практика разширените правомощия на правителствата създава и по-големи условия за корупционни практики.
"За да се гарантира, че парите и мерките са в помощ на хората, които се нуждаят най-много, правителствата се нуждаят от навременно и прозрачно отчитане, последващи одити и процедури за отчетност и тясно сътрудничество с гражданското общество и частния сектор", категорични са от МВФ.
Второ, тъй като публичните финанси се влошават, държавите трябва да предотвратят укриването на данъци и излишното разхищаване на средства, причинени от корупция в публичните разходи.
Трето, кризите изпитват доверието на хората в правителството и институциите и етичното поведение става по-очевидно, когато медицинските услуги са с толкова голямо търсене.
"Доказателствата за корупция биха могли да подкопаят способността на страната да реагира ефективно на кризата, задълбочавайки икономическото въздействие и заплашвайки загуба на политическо и социално сближаване", съветват от фонда.
От МВФ са категорични, че самите те изострят вниманието си към управлението и антикорупционните практики.
"Нашето послание към всички правителства е ясно: изразходвайте каквото ви трябва, но пазете разписките, защото не искаме отчетността да бъде загубена в процеса".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив