25 Април 2024, 12:55 Днес (6) | Вчера (12)

МВФ понижи прогнозата си за световния растеж през 2013 година

16 Април 2013 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2013, 17:21
Под лиценза на creativecommons

Световният БВП ще нарасне с 3,3%

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за световния растеж през 2013 г. на фона на продължаващата рецесия в еврозоната. Въпреки това той прогнозира, че растежът ще набере инерция през втората половина на годината, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В обновения си доклад за световната икономика Фондът обяви, че световното производство ще нарасне с 3,3% през т.г. Това означава, че темпът на икономическо развитие остава на практика непроменен спрямо 2012-та, когато световната икономика скочи с 3,2 на сто.

Основните причини за това са по-ниският от очакваното растеж на Съединените щати и продължителната рецесия в еврозоната.

Световният кредитор отбеляза, че краткосрочни рискове продължават да съществуват, особено в зоната, споделяща единната валута. Спасителният план на Кипър и крехкото състояние на Италия може да създадат нови препятствия.

МВФ изтъкна, че очаква забавяне на растежа и в развиващите се икономики като Русия, Китай, Бразилия и Индия.

"Световните перспективи се подобриха отново, но пътят към възстановяване в напредналите икономики ще остане неравен", гласи документът на Фонда.

"В средносрочен план ключовите рискове са свързани с умората, недостатъчните институционални реформи и продължителната стагнация в еврозоната, както и от високите фискални дефицити в САЩ и Япония. В този ред на мисли законодателите не могат да си позволяват да дават почивка на своите усилия".

След като опасността от внезапни кризи отмина, кредиторът посочи, че остава верен на предходната си прогноза за световен растеж от 4% през 2014, "ако политиците заобикалят пречките и изпълняват своите обещания".

Перспективите днес в общи линии са по-добри от миналогодишните, след като двете най-големи заплахи в краткосрочен план бяха премахнати – опасността от разпад на еврозоната и рязък икономически срив на Съединените щати.

Въпреки това двете гигантски икономики продължават да вървят надолу. Растежът на САЩ ще достигне едва 1,9% през т.г. заради по-тежките съкращения на разходите, а този в еврозоната ще бъде отрицателен – минус 0,3%.

"Прогнозата за отрицателен растеж на еврозоната отразява не само слабостта в периферията, но и недостатъците в ядрото. Растежът на Германия се засилва, но все пак ще бъде под процент през 2013", обясни Оливие Бланшар – главният икономист на Фонда.

В зоната, посочи той, подобрението на обстановката не достига до бизнеса и домакинствата, защото "банките са все още осакатявани от слабата доходност и ниските капитали, а това ограничава достъпа до кредити".

Еврозоната е най-големият риск за световния растеж в краткосрочен план, изтъкна МВФ, позовавайки се на "несигурността в Кипър, италианските политици и уязвимостите на периферията".

Япония е една от малкото светлинки в мрака, погълнал водещите икономики. Усилията на Токио да излекува своята икономика с агресивно смекчаване на валутната политика доведе до повишаване на перспективите за растеж до 1,6 от 1,2%.

Останалите водещи сили не могат да се похвалят със същото. МВФ свали прогнозата си за растежа на Китай с 0,1 до точно 8% и тази за развитието на Бразилия – с 0,5 до 3%.

Азия и Субсахарска Африка остават добре подкрепени от устойчивото си вътрешно потребление, но би трябвало обстановката там да се подобри, ако еврозоната и САЩ наберат инерция.

Близкият изток и Северна Африка обаче продължават да страдат от тежките си политически реформи, инфлацията и напрежението на валутните пазари.

Макар че инфлацията по света е до голяма степен под контрол, Фондът посъветва централните банки на водещите икономики да останат бдителни за бъдещи промени в ценовите очаквания.

Въпреки това експертите заявиха, че появилите се оплаквания относно курсовете на валутите са предимно "преувеличени".

"Щатският долар и еврото изглеждат сравнително надценени, а юанът – сравнително недооценен. Доказателствата за оценката на йената са смесени".

"Предизвикателствата пред страните реципиентки са да се приспособят към новите тенденции, докато понижават враждебността на потоците, когато застрашават макро- и финансовата стабилност", заключи Фондът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив