25 Април 2024, 19:24 Днес (14) | Вчера (12)

МВФ понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през 2018 и 2019 година

09 Октомври 2018 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2018, 11:09

Търговското напрежение и войната с митата са заплаха за глобалната търговия

Международният валутен фонд понижи прогнозите за растежа на световната икономика през тази и през следващата година, отбелязвайки, че търговското напрежение и войната с митата са заплаха за глобалната търговия, докато в същото развиващите се пазари изпитва проблеми от по-затегнатите финансови условия (от повишаването на лихвите) и от изтичането на капитали, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", цитирани от БНР. Новите прогнози, които бяха публикувани на индонезийския курортен остров Бали, където ще се проведе редовната годишна среща на МВФ и Световната банка, показват, че импулсът в досегашния силен икономически растеж, който беше подхранван отчасти от намаляването на данъците в САЩ и нарастващото търсене, е започнал да отслабва. На срещата на остров Бали ще участват и централни банкери, както и финансови министри от цял свят, като те ще дискутират глобалните икономически перспективи, наред и с други теми.

В своя есенен доклад "Световни икономически перспективи" МВФ вече прогнозира растеж на глобалната икономика от 3,7% през тази и през следващата година, което е под юлските прогнози за експанзия от 3,9% през всяка една от двете години и това представлява първо понижение от 2016-а година насам.

Низходяща ревизия отразява съвкупността от няколко негативни фактора, включващи въвеждането на вносни мита между САЩ и Китай, по-слабото икономическо представяне на страните от еврозоната, на Япония и на Великобритания, както и нарастващите лихвени проценти, които оказват натиск върху някои развиващи се пазари под формата на изтичане на капитали, особено що се отнася до Аржентина, Турция и Южна Африка.

МВФ запази без промяна прогнозите си икономическия растеж на САЩ и Китай през настоящата година на нива съответно от 2,9% и от 6,6%, но понижи оценките за експанзията догодина и на двете световни сили. За Съединените щати вече се очаква забавяне на растежа на БВП през 2019-а година до 2,5% (от юлска прогноза за растеж от 2,7%) и за Китай - до 6,2% (от предишна оценка за растеж от 6,4%). Основна причина за това е факта, че войната с митата между Вашингтон и Пекин ще започне да се отразява по-сериозно на двете най-големи икономики в света чак през следващата година.

Според МВФ, една мащабна търговска война на САЩ с Китай и с други държави може да намали глобалния икономически растеж с повече от 0,8% до 2020-а година. Използваният от Фонда икономически модел показва, че Китай ще се окаже най-тежко засегнат от продължаваща ескалация на търговското напрежение, като китайският БВП може да загуби повече от 1,6% от растежа си през 2019-а година, докато БВП на САЩ - повече от 0,9 на сто.

Това прочуване на МВФ включва всички търговски действия, предприети до този момент между САЩ и Китай, както и предположението, че Вашингтон може да наложи мита от 25% за целия си внос на автомобили и на части за тях. Ако обаче не бъдат въведени мита за вноса на автомобили, негативното влияние върху САЩ ще бъде намалено наполовина, докато Китай ще продължава да бъде силно засегнат, прогнозира МВФ.
Прогнозата за икономическия растеж в рамките на еврозоната беше намалена за 2018-а година до 2,0% от 2,2% през юли главно в резултат на доста сериозна низходяща ревизия на икономическия растеж в Германия до 1,9% от 2,2% с оглед на спада на промишлените поръчки и на обемите на търговия. МВФ очаква по-слаб икономически растеж през настоящата година и във Франция (от 1,6% вместо от 1,8%) и в Испания (от 2,7% вместо от 2,8%), като в същото време потвърди очакванията си за слабия растеж на БВП на Италия с 1,2 на сто. Базираната във Вашингтон международна организация потвърди очакванията си за забавяне на икономическия растеж в еврозоната догодина до 1,9%, но понижи прогнозите си за БВП на Германия до 1,9% (от 2,1% през юли) и на Франция - до 1,6% (от 1,7% през юли).

Фондът продължава да очаква растеж на британската икономика от 1,4% през тази и от 1,5% през следващата година, докато БВП на Япония се очаква да нарасне през 2018-а с 1,1% (вместо с 1,0%) и с 0,9% през 2019-а година.

МВФ потвърди прогнозата си за растежа на БВП на Русия с 1,7% през тази година, но повиши очакванията си за растеж през 2019-а година до 1,8% спрямо по-слабата юлска прогноза за експанзия догодина от 1,5 на сто.

Фондът също така намали рязко прогнозите си за представянето на развиващите се икономики като Аржентина и Турция, които се намираха в голям нестабилност през последните шест месеца. МВФ очаква растежът на турската икономика да се забави рязко от 7,4% през 2017-а до 3,5% през тази и дори до едва 0,4% през 2019-а година. Относно Аржентина се очаква страната да навлезе в рецесия през тази година, като БВП да се свие с 2,6% след растеж от 2,9% през 2017-а година и да продължи да се свива с 1,6% през 2019-а година.

Според МВФ балансът на рисковете по отношение на новите прогнози е в посока надолу (за по-слаб от очакваното растеж), с по-голяма вероятност финансовите условия да се затегнат още повече, след като лихвените нива започнат да се нормализират, което още повече да навреди на нововъзникващите.

Относно паричната политика на Федералния резерв. МВФ очаква основната американска лихва да бъде отново повишена на заседанието на Фед през декември и още четири пъти догодина до ниво от около 3,5% в края на 2019-а.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив