29 Март 2024, 16:51 Днес (11) | Вчера (11)

МВФ призовава правителствата да подготвят фискални планове за овладяване на "пандемичния" дълг

07 Октомври 2021 17:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2021, 17:50

Правителствата трябва да започнат да планират връщане към по-устойчиви бюджети с политики, които печелят доверието на инвеститорите, следвайки безпрецедентни фискални стимули за борба с негативните последици на коронавирусната пандемия, посочи в четвъртък Международният валутен фонд в четвъртък, предаде БНР. В своя доклад за фискален мониторинг МВФ отбелязва, че всяка отделна държава трябва да определи подходящите срокове и темпове на фискална консолидация въз основа на собствените си индивидуални обстоятелства. Самите фискални планове трябваше да вземат предвид етапа на пандемията, съществуващите фискални уязвимости, риска от икономически вреди, натиска, идващ от застаряващото население, нуждите за развитие и историческите трудности при събирането на приходи. "Има страни, в които пандемията все още бушува и затова приоритетът продължава да бъде спешността по отношение на здравето", каза заместник-директорът на МВФ по фискалните въпроси Пауло Мауро в интервю за Ройтерс. Други държави, в които икономическата активност се увеличава, "могат да започнат да мислят за постепенно намаляване на степента на фискална подкрепа, която те предоставят на икономиката", посочи още той.
В глава на доклада "Фискален монитор" на МВФ, озаглавена "Укрепване на доверието в публичните финанси", се казва, че държавите, които се ангажират със средносрочна фискална устойчивост с надеждни бюджетни рамки, са възнаградени с по-ниски разходи по заемите и по-голяма способност за рефинансиране на дългове.
"Това, което откриваме в доклада, е, че правителствата могат да се ангажират надеждно с фискалната устойчивост, което им печели време и им купува гъвкавост в този много труден период на пандемията", каза Мауро пред Ройтерс.
В доклада също така се посочва, че изследванията на МВФ показват, че държавите с надеждни планове за фискална рамка могат по-бързо да обърнат тенденцията на рязко увеличаване на дълга, като е възможно 15-процентно увеличение на дълга да бъде коригирано за десетилетие при липса на допълнителни сътресения.
Фондът препоръча на страните да се ангажират с обширни фискални цели по отношение на данъчните и разходни политики за следващите три до пет години, като бъдат проведени специфични политики - например увеличаване на данъците или повишаване на възрастта при осигуряване на обезщетения при пенсиониране.
Фискалните правила, като запазването на бюджетния дефицит в рамките на определен процент от брутния вътрешен продукт, или независимите фискални съвети в рамките на правителствата, биха могли да повишат доверието.
МВФ каза, че фискалните планове трябва да бъдат гъвкави, за да позволят на икономиките да се стабилизират и да избегнат съкращаването на ключови публични инвестиции.
"Промените в данъците или разходите могат да бъдат законодателни и да зависят от възстановяването", каза МВФ.
В доклада си МВФ цитира съобщение от Великобритания, че корпоративните лихви ще се повишат през април 2023 г., както и постепенната отмяна в Израел на удължените обезщетения за безработица, свързани с постигането на по-нисък процент на безработица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив