21 Май 2024, 00:41 Днес (0) | Вчера (11)

МВФ прогнозира трудности за икономиката на еврозоната

28 Юли 2015 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2015, 08:40
thinkstockphotos.com

Рисковете пред растежа са станали по-балансирани

Икономиката на еврозоната ще продължи да изостава от САЩ, ако не бъдат съгласувани усилията, целящи да стимулират търсенето чрез увеличаване на правителствените разходи и по-ниски данъци, чрез по-гъвкави пазари на труда и ако няма политики за избавяне на банките от т.нар. "лоши кредити", заяви днес Международният валутен фонд, цитиран от БНР.

В своя годишен преглед за състоянието на единния валутен блок, МВФ посочи, че ситуацията в Гърция остава неизяснена и продължава да бъде ключов източник на несигурност, но въпреки това заплахата от заразен ефект е отслабнала в сравнение с първите години на дълговата криза в региона.

Икономическото възстановяване на еврозоната се засилва, но все още остава уязвимо и в риск от развитията в Гърция, посочи МВФ, но допълни, че рисковете пред растежа са станали по-балансирани.

Фондът обаче предупреди, че еврозоната е изправена пред по-дългосрочни ограничения на скоростта на нейния икономически растеж, които ще доведат до по-нататъшно изоставяне на доходите спрямо тези в САЩ през следващите пет години, ако правителствата не предприемат незабавни действия.

Като се има предвид слабата средносрочна перспектива, е необходим спешен по-силен колективна тласък за укрепване на икономическото възстановяване, за повишаване на потенциала на растеж и за укрепване на устойчивостта на съюза, се посочва в последния доклад на МВФ.

Икономиката на еврозоната се върна по пътя на растеж към средата на 2013 година, но от тогава насам напредна относително скромно. През първото тримесечие на тази година БВП на региона нарасна с 0,4% (на тримесечна база), като повечето показатели сочат, че това темпо на растеж вероятно ще се запази и през трите месеца до края на юни.

При такова сдържано темпо на растеж, МВФ предполага, че инфлацията в региона ще остане под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2% до 2020-а годината, като в същото време безработицата ще остане висока. Разликата между производителността на труда в САЩ и в еврозоната вече достигна най-високите нива нива от старта на единния валутен блок през 1999-а година, като в същото време Фондът прогнозира, че тази "дупка" ще се задълбочи допълнително, ако не се направи нищо, за да се стимулира икономическия растежа.

В тази връзка, икономистите на МВФ посочват, че ЕЦБ ще трябва да продължи да провежда своята стимулираща програма, известна като "количествени улеснения" поне до заложения от банката краен срок през септември 2016-а година. Стимулиращата политика на ЕЦБ може да се наложи да продължи и след този срок, предупреди Махмуд Прадхан, който е заместник-директор на Европейския департамент на МВФ.

Фондът призова правителствата в региона да се възползват от по-ниските лихви, предоставяни от програмата на ЕЦБ и от други възможности за маневриране, за да увеличат своите разходи и да намалят данъците, като МВФ преценява, че те биха могли да предприемат подобни стимулиращи мерки, равняващи се на 0,6% от общия брутен вътрешен продукт на еврозоната, без да бъдат нарушени бюджетните правила в съюза.

В допълнение към тези мерки за стимулиране на търсенето, МВФ заяви, че правителствата трябва да продължат реформите в пазара на труда, правейки по-лесно разкриването и съкращаването на работните места, като в същото време трябва да се премахнат и различията между тези с много високи и много ниски нива на сигурност по отношение на работното им място.

Фондът също така призова новият общ банков надзор на еврозоната да води "по-агресивна стратегия", която да включва отписване или преструктуриране на "лошите" (необслужваните) заеми, държани от банките.

Опитът на Европа контрастира рязко с този в последно време в САЩ и с опита на Япония от началото на века, когато, след техните финансови кризи, предприетите от тях агресивни политики спомогнаха за по-бързото възстановяване на кредитирането, посочи МВФ.

Ако бъдат предприети всички тези стъпки, Фондът очаква икономически растеж в еврозоната от 2,7% през тази и от 3,0% през 2016-а година спрямо настоящите прогнози за растеж съответно с 1,5% и с 1,7 процентни пункта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив