29 Март 2024, 12:32 Днес (6) | Вчера (11)

МВнР иска застраховката "Помощ при пътуване" да стане задължителна зад граница

16 Януари 2013 17:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2013, 17:31
Под лиценза на creativecommons

Това предвижда концепция за Закон за консулското съдействие и консулските услуги, която се подготвя в подопечното ведомство на външния министър Николай Младенов

Министерство на външните работи (МВнР) ще предоставя финансова помощ на граждани, които са станали жертва на обир в чужбина, или са изгубили пари и документи зад граница. Плащането ще става в случаите, когато лицата не са били задължени да се застраховат при пътуване, а в последстви еса се оказали в затруднено положение в чуждата държава.  В тези случаи помощ ще се предоставя след попълване на документ, който е основание за събиране на вземането като публично, а не по частноправен ред. Това предвижда концепция за  Закон за  консулското съдействие и консулските услуги, която се подготвя в подопечното ведомство на външния министър Николай Младенов. Документът урежда консулските услуги и съдействие, които българската държава предоставя на гражданите си, български юридически лица и гражданите на държавите членки на ЕС в чужбина.

Това предвижда концепция за  Закон за  консулското съдействие и консулските услуги, която се подготвя в подопечното ведомство на външния министър Николай Младенов. Документът урежда консулските услуги и съдействие, които българската държава предоставя на гражданите си, български юридически лица и гражданите на държавите членки на ЕС в чужбина.

Разсеяните туристи, които губят пари и документи в чужбина, ще могат да си възвърнат загубите. Същото важи и за тези, които стават жертва на обир зад граница.

В основата на бъдещия закон са залегнали три основни принципа. На първо място ще се предложи създаването на фонд, който да се използва при евакуации, кризи, както и при индивидуални случаи, когато гражданите нямат средства да си издадат нови документи или сами да се приберат, ако са били обрани или измамени.

На второ място ще се предложи създаването на задължителна застраховка "Помощ при пътуване". Такава вече съществува и се използва при случаите, когато се наложи спешна медицинска помощ или подпомагане за завръщане в родината. Тази точка е по-скоро насочена към работодателите, които организират групи за работа в чужбина. Според новия закон фирмите посредници ще са задължени да плащат въпросната застраховка.

На трето място целта е да се развие доброволният регистър, който ще позволи на МВнР да следи къде по света има български граждани. Този регистър съществува и в момента като пилотна версия, но не е особено популярен.

Засега законът е концепция. От МВнР разчитат да се зароди обществен дебат, за да бъде възможно законът да бъде най-пълен, преди да се внесе в Народното събрание.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив