20 Май 2024, 08:06 Днес (0) | Вчера (0)

МЕЕР поиска информация от БСК за нарушения на процедури за обществени поръчки

09 Февруари 2005 13:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Във връзка с оповестените от БСК чрез средствата за масова информация в началото на настоящата седмица данни за най-често срещани нарушения на процедури по възлагане и изпълнение на обществени поръчки главният секретар на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси (МЕЕР) Славчо Нейков се обърна с молба към БСК МЕЕР да бъде информирано за получените в камарата сигнали за нарушения на процедурите по ЗОП в сферата на енергетиката, съобщава Агенция "Фокус", цитирайки БСК.

Запазвайки анонимността на подателите, БСК информира, че на специално открития за целта “горещ” телефон е получила 8 сигнала за нарушения в енергийни дружества. Сигналите се отнасят за некоректни обяви и технически задания, насочващи към определени изпълнители чрез специфициране на производствени характеристики на стоки на конкретни производители, вместо използване на стандарти. Така например, се посочват размери (габарити) на трансформатори, което предопределя еднозначно доставчика, ненужно тежки изисквания към изпълнителите, недопускащи участието на по-широк кръг от тях; огласяване на протоколи за оценка на техническата компонента на офертите преди отваряне на ценовите предложения; необосновано задържане на гаранции за добро изпълнение; непривличане на експерти от браншовата организация в различните етапи на провеждане на обществени поръчки.
МЕЕР уведоми БСК, че при получаване на конкретни сигнали ще бъдат предприети съответни действия за преустановяване на идентифицирани лоши практики в областта на обществените поръчки в рамките на компетенциите на ведомството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив