05 Май 2024, 20:40 Днес (1) | Вчера (0)

МЗГ прие Наредба за издаване на сертификати за храни и продукти със специфичен характер

26 Януари 2005 11:00 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Целта е да се подготвят досиета на българските традиционни храни, които да бъдат представени за вписване от Европейската комисия след присъединяването на България към ЕС

Само групи от производители на храни могат да подават в дирекция “Интеграционна политика” на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) заявление-спецификация за вписване на досиета на храни с традиционно специфичен характер, съобщиха от министерството. Групата от производители е дружество на 2 или повече земеделски производители или производители на храни, учредено по Закона за задълженията и договорите, Търговския закон или Закона за кооперациите или сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Това предвижда приетата днес от Колегиума на МЗГ Наредба за условията и реда за приемане на заявления, комплектоване на досиета и водене на регистър на досиетата на храни с традиционно специфичен характер. С нея се въвеждат разпоредби от европейското законодателство относно сертификати за специфичен характер за селскостопански продукти и хранителни стоки. Целта е да се подготвят досиета на българските традиционни храни, които да бъдат представени за вписване от Европейската комисия след присъединяването на България към ЕС.
Храните имат специфичен характер, когато притежават една или няколко характерни черти, които ги отличават от другите храни от същата категория. Традиционният характер пък се изразява в използването в продължение на минимум 50 години на традиционни суровини, състав и традиционен начин на производство или преработка. Ако са изпълнени едновременно двете изисквания, на храната се признава традиционно специфичен характер, е записано в наредбата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив