20 Април 2024, 00:52 Днес (0) | Вчера (10)

МО застрахова доброволците

21 Февруари 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

“Злополука” с покритие от по $20 хил. ще има всеки войник Всеки български войник, който ще участва в мироналагащата акция, независимо от неговия чин ще може да разчита на обезщетение в случай на злополука с максимален размер 20 000 долара.

Тази сума трябва да покрие евентуални щети, свързани с нараняване, осакатяване или болест. Застраховката не покрива щета при смъртен случай. Случи ли се най-лошото, наследниците на загиналите получават 12 брутни заплати. Тази сума е фиксирана в Закона за отбраната.
Засега от Министерството на отбраната все още не са готови с отговор на въпроса, кой ще бъде застрахователят, който ще покрива щетите по тази застраховка "Злополука". При подобни обстоятелства преди години ДЗИ осигури застраховки на нашите рейнджъри в Камбоджа и в Югославия. За журналистите, отразяващи събитията в западната ни съседка, компанията предложи специална застраховкa "Злополука". По повод на актуалното намерение на МО да осигури застраховка на доброволците в предстоящата мироналагаща мисия от ДЗИ коментираха за КЕШ, че до момента не са получили директно искане за подобна оферта. По принцип такива застрахователни продукти се считат за "специални". Те покриват рискове, които традиционно се включват в каталозите на изключенията и се сключват след преговори с конкретния клиент. Под въпрос е дали стандартната процедура по избор на застраховател на Министерството на отбраната, която включва процедура по обявяване на обществена поръчка, няма да забави прекалено много сключването на такива полици. Ако такъв конкурс бъде обявен, то вероятно компаниите, които ще кандидатстват, ще бъдат същите, които се явиха на търга за застраховка на автомобилите на армията в края на миналата година. Тогава войската скандално предпочете ДЗИ пред "Армеец". Интересът на застрахователите към тази обществена поръчка беше огромен поради нейния мащаб. За миналата година премията, платена от Министерството на отбраната, е в размер на 553 548 лв. В търга участваха три дружества - "ДЗИ - Общо застраховане", ЗАД "Армеец" и "Булстрад". Липсата на повече кандидати се обяснява със специфичните условия, по които се сключват договорите за застраховане на военното имущество. Едно от изискванията към кандидатстващите дружества е да разполагат със секретна секция. Това се налага по съображения за запазване на военната тайна, тъй като работата на застрахователя налага негови служители да имат достъп до застрахованите обекти, повечето от които са секретни.
Българските войници заминават с храна и вода за един месец. Запасите трябва да осигуряват пълна автономност на работата, ако бойните действия я откъснат от съюзническите войски. След месец за нейната прехрана ще се грижи съответната приемаща страна от НАТО, с която ще сключим меморандум. Водата на нашите ще бъде "Горна баня". Всеки военен независимо от чина ще бъде застрахован за 20 000 долара.
С ротата заминава и медицински екип от 4-ма лекари - анестезиолог, токсиколог, травматолог и психиатър. Трима от тях имат опит от Афганистан, Босна и Македония. Една линейка и супермодерен реаномобил "Мерцедес" ще поемат спешните случаи. Лекарствата са американски. Уредите за откриване на химически отрови и индикиране на биооръжие също са от САЩ. 21.5 млн. лв. ще струва издръжката на ротата за три месеца, но ако остане в Ирак половин година без ротация, сумата ще сочи на 31.5 млн. лв., изчислили генерали. За първи път българското подразделение ще участва в мироналагащи операция зад граница, заяви зам.-началникът на Генщаба генерал-лейтенант Димитър Зехтинов. Тази мисия е най-рискована и най-опасна, заяви откровено ген. Зехтинов, затова МО реши да предложи на кабинета всеки доброволец да получава по 100 долара на ден командировъчни. Отделно доброволците ще взимат и по заплата и половина у дома.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив