16 Април 2024, 22:51 Днес (11) | Вчера (10)

МОН прекрати обществена поръчка за застраховане, КЗК отмени решението

26 Януари 2015 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 януари 2015, 16:15
Под лиценза на creativecommons

Образователното министерство не е представило доказателства, че не може да изпълни обществената поръчка, обявиха от комисията

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на министъра на образованието и науката за прекратяване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Застраховане на сградния фонд на МОН, държавните училища и обслужващи звена към Министерство на образованието и науката".

Проучването установи, че решението за прекратяване на процедурата е необосновано. Според посочената хипотеза, възложителят прекратява възлагането на обществена поръчка с решение, когато отпадне необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна на обстоятелствата, както и при невъзможност да се осигури финансиране за изпълнение на поръчката по причини, които не е могъл да предвиди.

Според КЗК първата хипотеза е неприложима, тъй като реално не е отпаднала необходимостта от провеждане на процедурата. Не е налице и втората хипотеза  - невъзможност да се осигури финансиране по независещи от възложителя причини.

МОН не е представило в производството пред КЗК доказателства, от които да може категорично да се установи намаляване на бюджета на министерството, предвиден за заплащане на изпълнението по обществени поръчки.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане, оценка и класиране на предложенията на участниците съобразно мотивите в решението.

Образователното министерство бе открило обществената поръчка през април миналата година с предмет: "Застраховане на застроени имоти - публична държавна собственост - сграден фонд на Министерството на образованието и науката, държавните училища и обслужващи звена към МОН на територията на цялата страна за срок от 48 (четиридесет и осем) месеца за основни рискове - пожар и природни бедствия, земетресение и др. за 28-те области на страната".

През септември 2014-та министерството прекрати процедурата с мотива: "Отпадане необходимостта от провеждане на процедурата в резултат на невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди, а именно - актуализация на държавния бюджет, направена на 04.08.2014 г. от Народното събрание чрез приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г.". От министерството обясняват, че актуализацията води до намаляване на разходите за всички бюджетни сфери, в това число и за образование. "В резултат на актуализацията на бюджета си Министерството на образованието и науката няма да е в състояние да изпълнява ангажиментите си по договора за обществена поръчка, който би се сключил след приключване на откритата процедура", се казва още в решението от септември.

Според КЗК обаче, няма представени доказателства за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив