10 Май 2024, 20:54 Днес (10) | Вчера (10)

МОСВ одобри мерки за изпълнение на бележките на Европейската комисия по глава “Околна среда” от последния мониторингов доклад

29 Ноември 2005 17:15 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

До края на февруари трябва да бъде приета Национална програма за ограничаване на емисиите от съответни замърсители до установените национални тавани. До края на тази година трябва да е готов и регистър на замърсителите

Мерки за изпълнение на бележките на Европейската комисия /ЕК/ по глава “Околна среда” от последния мониторингов доклад одобри днес колегиумът на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, съобщиха от ведомството.
В областта на промишленото замърсяване се предвижда укрепване на административния капацитет чрез назначаване на нови експерти в РИОСВ още до края на тази година. Издаването на комплексните разрешителни ще продължи според заложения в европейската директива график. До края на февруари трябва да бъде приета Национална програма за ограничаване на емисиите от съответни замърсители до установените национални тавани. До края на тази година трябва да е готов и регистър на замърсителите.
По бележките за необходимостта от укрепване на административния капацитет на регионално и местно ниво се предвижда назначаване на нови експерти в РИОСВ. По разпореждане на министър Джевдет Чакъров в кратък срок ще бъде организирана среща с Националното сдружение на общините в България с цел да се обсъдят мерки за укрепване на административния капацитет на общинско ниво в сферата на екологията.
С цел изпълнение на бележките за необходимостта от укрепване на административния капацитет на регионално и местно ниво в областта на управлението на отпадъците също се предвижда назначаване на нови експерти в РИОСВ до края на годината.
В областта на водите МОСВ ще направи необходимото за ускоряване на работата по приемане на Закона за управление на водите.
До следващия мониторингов доклад на Европейската комисия Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ ще направи всичко необходимо бележките от последния доклад на ЕК по глава “Околна среда” да бъдат изпълнени, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров при откриването на Център по екология в курорта “Слънчев бряг”. Той подчерта още, че част от бележките ще бъдат изпълнени още до идването на еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас у нас в началото на февруари следващата година. Това посещение беше договорено по време на срещата на министър Чакъров с еврокомисаря в Брюксел миналата седмица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив