04 Май 2024, 11:01 Днес (0) | Вчера (0)

МОСВ очаква плавно понижение на речните нива

02 Ноември 2015 10:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 ноември 2015, 09:42
Булфото

Ще преобладава плавно понижение или задържане на речните нива

 Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес, във вторник и сряда ще е без валежи.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 31 октомври до 8 ч. на 1 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без промяна. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в долното течение на р. Провадийска (Черноморския басейн), р. Тунджа и р. Марица – в средното и долното течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 23 см до + 7 см

Черноморски басейн: колебанията на речните нива са изменяли в рамките + 1 до - 2 см

Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива са от + 9 до - 12 см

Западнобеломорски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 4 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 денонощия се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат плавно да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 2 и 3.11. ще са около и под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 2, 3 и 4.11., че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 ноември ще бъде под средномногогодишната стойност. Нивата ще продължат да се понижават плавно в целия водосбор.

Черноморски басейн – днес и през следващите 2 денонощия се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат плавно да се понижават.

Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 денонощия се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 денонощия се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив