24 Април 2024, 08:40 Днес (0) | Вчера (6)

МОСВ ще търси финансиране за газ анализаторите за КАТ в цялата страна

09 Януари 2018 12:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2018, 11:47
МОСВ

Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна,  съобщи екоминистърът Нено Димов.

"Това е една от първите крачки в посока на подобряване качеството на атмосферния въздух. Но тъй като само в София няма да е достатъчно, трябва да осигурим газ анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната", каза министър Димов. Той поясни, че в момента по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. (ОПОС) не е допустимо финансиране на подобен тип дейност. Затова министърът ще преговаря с ЕК да одобри  МВР като бенефициент по проект, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година.

"По този начин ще се преборим с един от двата големи източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление", каза още Нено Димов. Той насърчи усилията на Столичната община в мерките за подобряване на чистотата на въздуха и заяви, че ще бъде засилен също контролът в пунктовете за технически преглед, в автосервизите и по пътищата.

Припомняме, преди пет дни стана ясно, че Пътна полиция започва да проверява автомобилите колко замърсяват. Ако има стойности над допустимите, автомобилът ще бъде спиран от движение или изобщо няма да бъде регистриран в КАТ. Тогава столичният градоначалник Йорданка Фандъкова посочи, че Столична община съвместно със СДВР са взели решение за закупуване на газ анализатори с цел да не се допускат в движение автомобили, които не отговарят на изискванията и замърсяват въздуха. Столична община закупи и предостави седем нови газ анализатора. Стойността на уредите е около 70 хил. лв.

В последните години се наблюдава увеличение на броя на регистрирани автомобили, като бум е отразен на 28 декември, когато през пункта на столичната Пътна полиция за регистрация са подали документи собствениците на 1465 превозни средства, информира началникът на отдел "Пътна Полиция" - СДВР комисар Тенчо Тенев.

Броени дни след като бе обявена, инициативата бе разкритикувана от бивш шеф на Пътна полиция. "Акцията с газ анализаторите за контрол на нивата на вредните изпарения от автомобилите е безсмислена", категоричен бе бишият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев.  По думите му десет автомобила, произведени преди 2004 г., замърсяват въздуха колкото сто коли, произведени след това, но всички отговарят на стандарта, заложен от производителя.

Междувременно столицата осъмна днес с мъгла и мръсен въздух. Според Европейската агенция по околна среда, в някои от големите градове у нас въздухът е с лошо качество. Според карта, съставена от агенцията, в последните часове най-мръсен въздух е засечен в София, Плевен и Русе.

За опасно мръсен въздух в цялата страна от началото на годината пък алармират от Изпълнителната агенция по околна среда. Бюлетинът на ведомството, цитиран от NOVA, показва, че още в първите дни на 2018 г. нивата на замърсяването с фини прахови частици е достигнало рекордно високи нива в над 10 града. Автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, например, отчитат наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било почти три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, наситен с прах около два пъти над нормата.

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите норми. Рекордът се държи от София – станция "Хиподрума” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите "Павлово” и "Надежда” са регистрирали превишаване от почти четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Най-много станции с наднормени нива на праховите частици са отбелязани на 7 януари – общо 22 в цялата страна. Най-високи нива отчитат измервателните станции в столичните квартали "Надежда” (3.07) и "Хиподрума” (2.58) и в ж.к. "Тракия” в Пловдив (2.46).

Праховото замърсяване често води до дихателни и сърдечно-съдови заболявания. По данни на Световната здравна организация всеки ден в страната умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в България по този показател е три пъти над средното за Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив