25 Април 2024, 16:15 Днес (12) | Вчера (12)

МТСП и социалните партньори обсъдиха проектомеханизъм за минималната заплата

28 Юли 2017 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2017, 17:57

Според ръководителите на двете синдикални конфедерации обаче, по-нататъшните преговори по механизма и сценариите за определяне за МРЗ би трябвало да продължат след приключване на процеса по договаряне на минималните осигурителни доходи за 2018 година

Министър Бисер Петков проведе среща с национално представителните организации на работодателите и синдикатите, на която беше обсъден предложеният от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) проект на споразумение за процедура за договаряне и определяне на размер на минималната работна заплата в страната. Разговорът се проведе на 27 юли.

В срещата участваха ръководители и експерти на работодателските организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Съюзът за стопанска инициатива и на организациите на синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Социалните партньори изразиха становищата си по предложените от МТСП три сценария за определяне на размера на минималната заплата и изказаха несъгласие с някои от сценариите и/или параметрите и отправиха  препоръки за тяхното прецизиране и проиграване с реални данни. Министър Петков пое ангажимент необходимите изчисления да бъдат подготвени от екипа на министерството на труда, въз основа на които преговорите за създаване на механизъм за определяне на размера на минималната заплата да продължат.
 
По време на разговора социалните партньори постигнаха значително съгласие по предложената процедура за договаряне на размер на минималната работна заплата и изразиха общо мнение, че предложените от МТСП текстове са добра основа за продължаване на преговорите по темата.
 
Според ръководителите на двете синдикални конфедерации обаче, по-нататъшните преговори по  механизма и сценариите за определяне за МРЗ би трябвало да продължат след приключване на процеса по договаряне на минималните осигурителни доходи за 2018 година, тъй като бюджетната процедура е в ход и това е приоритетен въпрос за момента.

По време на срещата министър Петков представи пътна карта за ратификация на Конвенция 131 на Международната организация на труда за определяне на минималната работна заплата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив