26 Април 2024, 05:23 Днес (0) | Вчера (14)

МФ предлага възможност за теглене на външен дълг в т.нар. удължителен закон за бюджета

27 Октомври 2022 09:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2022, 09:50

В текстовете се регламентират трансферите към общините, както парите в държавното обществено осигуряване и Здравната каса

Възможност за теглене на външен дълг е залегнала в т.нар. "удължителен" закон за бюджета, предложен снощи от Министерството на финансите. Във вторник служебният министър на финансите Росица Велкова заяви пред парламента, че ще внесе именно такъв законопроект в Народното събрание, ако няма редовно правителство, предаде БНР. С текстовете се запазват размерите на ключови параметри като минимален и максимален осигурителен праг за догодина, тъй като служебният кабинет не може да си позволи воденето на самостоятелна политика.
Възможността за теглене на външен дълг по Средносрочната програма за дългови емисии на международните пазари е очакван ход, тъй като през март предстои погасяването на падеж по стари задължения. Министър Росица Велкова нееднократно обясни, че реално с нови емисии може да се финансира единствено старо задължение, ако няма приет нов бюджет през съответната година.
В текстовете се регламентират трансферите към общините, както парите в държавното обществено осигуряване и Здравната каса.
До приемането на бюджет догодина "на разделени или създадени бюджетни организации, чиито бюджети са част от държавния бюджет и ръководителите им са определени за първостепенни разпоредители с бюджет, Министерският съвет определя ежемесечни лимити за плащания, като съответният първостепенен разпоредител с бюджет води самостоятелна отчетност", е записано в законопроекта.
Вноските към Европейската комисия и международните институции са по действащите споразумения. 26 милиона евро трябва да бъдат осигурени на Европейския съюз като макрофинансова помощ за Украйна, става ясно още от предложените текстове.
Предвидена е възможност Българската банка за развитие да сключва нови заемни споразумения до 700 милиона лева. "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" също имат възможности за нови задължения, според предложените текстове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив