24 Април 2024, 09:03 Днес (1) | Вчера (6)

Мавродиев: КФН няма да допусне неясен купувач на "Доверие"

17 Юли 2013 13:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: 1
A+ A-
Последна редакция: 17 юли 2013, 13:55
Булфото

Той съобщи, че няма постъпила официална информация за сделка нито от мажоритарния собственик, нито от лице, което иска да придобие дяловете

Изслушването на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в парламента днес (17 юли) не даде никакви детайли за предстоящата продажба на пенсионно-осигурителна компания "Доверие" и за обявения купувач - компанията с офшорна собственост United Capital PLC.

Той съобщи, че няма постъпила официална информация за сделка нито от мажоритарния собственик, нито от лице, което иска да придобие дяловете. Така Мавродиев не разказа нищо за посочвания бъдещ собственик, а припомни какви са изискванията, за да се разреши подобна сделка и обеща как те ще бъдат стриктно спазени и ще бъде направен задълбочен анализ на купувача. 

Той уточни, че КФН "не си позволява да прави оценки само на базата на медийни публикации и прессъобщения" (в понеделник мажоритарният собственик на "Доверие" "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) разпространи официално съобщение, че се е договорила за продажба с United Capital PLC ).

"Искам да ви уверя, че подхождаме изключително отговорно и компетентно и в дълбочина ще извършим нашата работа със съдействието на други институции. Включително с премиера вече сме коментирали тази тема...По никакъв начин няма да допуснем на пазара да се появят компании, които не отговарят на изброените строги регулаторни изисквания за прозрачност, платежоспособност и компетентност. Ако компанията не отговаря и нямаме колебание да откажем на който и да е потенциален инвеститор заяви Мавродиев.

Тъй като парламентарната процедура не предполагаше да му бъдат зададени въпроси, той направи кратко изказване и с това изслушването приключи. Финансовият министър Петър Чобанов не дойде, а изпрати заместника си Людмила Елкова, тъй като в момента на заседание на правителството се гледа актуализацията на бюджета. Тя обаче не взе думата след Мавродиев, явно нямаше какво допълнително да каже.

"Няма нито една страница с данни и официални документи, депозирани за тази сделка", повтори Мавродиев и няколко пъти обясни как КФН ще си свърши максимално добре работата при предстояща процедура за разрешение на продажбата, за да защити интересите на държавата и осигурените в "Доверие" лица.

"Очакваме VIG или лицето, което купува да изпрати цялата изискуема информация. Ние ще направим задълбочен, сериозен, отговорен правно-икономически анализ на документите...Изискванията имат за цел на първо място да гарантират почтеността на лицето, също така се извършва анализ на финансовото състояние, проверява се произхода на средствата, за което ще работим в тясно сътрудничество с ДАНС както винаги сме работили с тях добре", обясни Стоян Мавродиев.

Председателят на финансовия надзор каза, че е важно условие да се идентифицират при високия обществен интерес - действителните собственици и че КФН може да постанови отказ, когато не може да ги идентифицира или когато има данни, че купувачът може да застраши финансовата стабилност както на самото дружество, така и на управляваните от него фондове.

Той припомни, че придобиването може да стане само със собствени средства на купувача, а не със заемни капитали.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Не може цяла България да разбра от медиите за скандалната сделка, ръководството на ПФ Доверие да си подаде колективно оставката, КНСБ да заплашва с организирани действия, финансовият министър и парламента да призовават за спиране на сделката, а КФН в лицето на Мавродиев да не знае нищо?!?
#1 | от Zahary Bonev | 18.07.2013 | 11:07
Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив