19 Април 2024, 16:18 Днес (10) | Вчера (11)

Мавродиев внесъл кандидатурата на Искров за втори мандат

08 Юли 2015 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2015, 09:27
btv.bg

Иван Искров е бил преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск. Това заяви в телевизионния ефир в началото на седмицата бившият финансов министър Симеон Дянков

"До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ", каза Дянков.

Той очаквано не назова конкретната влиятелна личност "извън правителството", която е променила хода на събитията от лятото на 2009 г. Според разказа му кандидатурата на ГЕРБ, които тогава вече са на власт след предсрочни парламентарни избори, е била на Калин Христов. По онова време съветник на Искров, чиито първи мандат начело на централната банка е към края си.

В края на дейността на 40-тото Народно събрание, когато на власт е Тройната коалиция, депутатите  Ангел Найденов (БСП), Пламен Моллов (НДСВ) и Йордан Цонев (ДПС) внасят кандидатурата на Искров за втори мандат начело на централната банка. Процедурата по избора не минава гладко и трае няколко месеца.Така в края на май Искров е избран на поста. С детайла, че с това се нарушават записаните в Закона за БНБ срокове - това да стане не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата. Това означава, че изборът, за да отговаря на закона, е трябвало да  стане с най-ранна дата 10 юли.

Още преди гласуването в пленарна зала юристи и представители на опозицията определиха действията на мнозинството като незаконни, а ситуацията, при която законодателите нарушават императивни изисквания на закона - като абсурдно. Според представителите на управляващото мнозинство обаче записаният в закона срок има препоръчителен характер и не пречи изборът да се направи по-рано от този парламент.

Така след като новото Народно събрание започва работа с уклончивото мнозинство на ГЕРБ започват да се обмислят маневри, с които да се избегне оспоримостта на назначението, което поставя под въпрос и легитимността на решенията на управителя.

Така се стига до решението ГЕРБ да поеме нещата в свои ръце. Бюджетната комисия отменя избора на предложения от Искров подуправител Николай Неновски, а Искров подава оставка с мотива, че е избран по същата процедура. За да бъде издигнат отново за управител, но този път от името на ГЕРБ. Макар че със сегашна дата Дянков твърди, че неназована влиятелна личност е в основата на предложението. Официално  то е внесено от депутатите от ГЕРБ Димитър Главчев и Стоян Мавродиев.

Неофициално тогава се лансира тезата, че това е всъщност жест към НДСВ. Сега Дянков не уточнява влиятелната фигура от коя политическа сила е.

Единият от вносителите пък - Стоян Мавродиев по-късно оглавява друг важен регулатор - Комисията за финансов надзор. Комисията, особено след кризата с КТБ, бе упреквана за дейността си от различни страни. Неотдавна от анонимно разпространен списък до медиите се видя, че председателят й е бил един от най-честите гости в кабинета на Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. Самият Мавродиев отрече толкова често да е ходил - на практика всеки следобед. Той отрече и като начело на регулатор да  носи отговорност за казуса с КТБ, макар че банката беше публична компания и като такава трябваше да е под надзора на Комисията за финансов надзор.

Така след внесеното предложение от Главчев и Мавродиев Искров пое БНБ за втори мандат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив