06 Май 2024, 14:28 Днес (0) | Вчера (1)

Мавродиев погрешно се оплакал в прокуратурата, че членовете на КФН го клеветят

19 Септември 2013 12:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2013, 12:32
Булфото

Съдебната система познава и друг случай, в който Стоян Мавродиев показва непознаване на процесуалните норми

Прокуратурата няма да се занимава със сигнала за клевета, който председателя на комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е подал срещу членовете на комисията. Мавродиев, който е юрист по образование, е объркал реда за защита, като е пуснал сигнал за клевета срещу членовете на КФН до прокуратурата, вместо да сезира с жалба съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира днес преди заседанието на ВСС действията на Мавродиев в контекста на това как много често представителите на държавните органи заливат прокуратурата с "дебели папки", в които обаче няма конкретни данни.

"Айде да задам такъв въпрос - логично ли е председател на държавен орган да подава сигнал срещу прокуратурата срещу членове на същия този държавен орган, който той ръководи, за извършени от тях престъпления от частен характер. При положение че всеки знае, че прокуратурата се занимава с престъпления от общ характер", заяви Цацаров.

Попитан за кой председател става въпрос, първоначално главният прокурор отказа да говори с имена. Но след това заяви:  "Нека не говорим с имена. Защото с имена можем да говорим, когато съответната проверка приключи. В конкретния случай ще приключи с отказ. Логично ли е хора като господин Мавродиев да сигнализират прокуратурата за действия на членове на колективния орган, който председателства, за престъпления от частен характер, например клевета", заяви още Цацаров.

Преди време членовете на КФН Борислав Богоев и Николай Попов обявиха пред медиите, че Стоян Мавродиев еднолично е взел решение ведомството да се премести в нова сграда и сам е решил коя да е тя. Впоследствие Мавродиев ги обвини в лъжа.

"Определям твърденията им като неверни, клеветнически, позорящи и уронващи престижа на КФН, като колективен орган, както и мен като председател", заяви Мавродиев в писмо, разпратено от агенция "Фокус".

Съдебната система познава и друг случай, в който Стоян Мавродиев показва непознаване на процесуалните норми. Така например миналата година той се опита да обжалва заповед на финансовия министър Симеон Дянков за назначаване на финансова ревизия в КФН. Тогава Мавродиев подаде "искова молба", при положение че според Административнопроцесуалния кодекс подобно искане до съда се нарича "жалба за нищожност". Съдът успя да разгадае какво всъщност е искането на Мавродиев, но отхвърли жалбата му.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив