26 Април 2024, 12:41 Днес (5) | Вчера (14)

Магистралата от Калотина до Бургас на концесия от май

29 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

С част от парите на концесионера държавата ще се разплати с фирмите, които поддържат пътищата

През май ще започне тръжната процедура за отдаване на отсечката от Калотина до Бургас от магистрала "Тракия" на концесия. Това обяви строителният министър Валентин Церовски.
Една от причините за бързането е, че с част от получените средства от първоначалното концесионно възнаграждение държавата смята да се разплати с фирмите, които поддържат пътищата. В края на миналата година държавата им дължеше към 50 млн. лв. и Церовски заяви, че през май и юни ще се разплати окончателно с тях. Възможно е вместо с пари това да стане чрез нови поръчки за строежи и ремонти по "Тракия", обясни министърът.
Концесионерът ще придобие правата върху магистралата за 35 години срещу задължението да дострои липсващите отсечки Калотина-София и Оризово-Бургас. Предвидено е концесионерът да влезе в съдружие с държавната фирма "Автомагистрали".
Концесионерът ще има право да въведе платено преминаване през магистралата или отделни нейни отсечки веднага след като подпише концесионния договор. Размерът на таксите и начинът, по който ще се определят, все още не са известни. Според Церовски обаче те ще се плащат през ТОЛ система, т.е. ще има бариери по основните възли на магистралата. Колите ще спират там и ще плащат таксата. Вицепремиерът Николай Василев заяви миналата седмица в Рим, където бе на работно посещение, че интерес към изграждането на ТОЛ система от ново поколение у нас проявява италианската "Аутостраде", най-голямата компания в света за строеж и концесиониране на автомагистрали. Компанията е концесионер на 3000 км магистрали в Италия, на пътища в Австрия, Великобритания и САЩ. Идеята е да се въведе система за плащане без будки и без хора.
Винетките, които се въвеждат от началото на 2005 г. за всички превозни средства, няма да дават право за преминаване по автомагистрали, само по първокласната пътна мрежа на страната. Те заменят пътния данък.
До края на годината трябва да стартира и процедурата за концесиониране на магистрала "Хемус" от София до Варна. Нейният концесионер ще има за задача да доизгради далеч по-голяма отсечка - от Ябланица до трийсетия километър преди Варна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив