15 Май 2024, 18:39 Днес (12) | Вчера (11)

Македонските роми заслужават бежански статут в ЕС, твърдят НПО в Скопие

12 Септември 2015 10:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2015, 00:28
Под лиценза на creativecommons

Според неправителствения сектор в областта на интеграцията в западната ни съседка, ромите от Балканите бягат едновременно от бедността и тоталната маргинализация в своите страни и затова е несправедливо да им бъде отказано убежище в ЕС

Ромските асоциации в Македония незабавно заклеймиха намеренията на Европейския съюз възможностите за граждани на балканските държави да получават право на убежище да бъдат ограничени, предаде Balkan Insight.

Според неправителствения сектор в областта на интеграцията в западната ни съседка, ромите в Македония, Сърбия, Косово, Черна гора и Албания бягат едновременно от бедността и тоталната маргинализация в своите страни и затова е несправедливо да им бъде отказано убежище в ЕС.

"Ромите винаги са били преследвани и ако някой заслужава убежище, то това са те", заявява Самка Ибраимовски, която ръководи политическа партия, бореща се за еманципация на ромската общност.

"По моя информация, около 30 000 души от Македония кандидатстват за убежище в ЕС. Според някои, те са албанци, други се представят за македонци, но в действителност са роми", добавя Ибраимовски.

В сряда тази седмица европейският комисар за имиграцията Димитрис Автамопулос подкрепи плановете за съставяне на "списък от сигурни страни", то които хората не могат да кандидатстват за убежище в ЕС и призова за ускорено депортиране на имигрантите от Западните Балкани.

Ферди Исмаили от македонското НПО Асоциация за демократично развитие на ромите призова държавата да се подготви за реадмисията на ромите, които ще бъдат депортирани обратно в Македония.

"Тези хора и по-специално техните деца ще имат сериозни проблеми, щом се върнат. Те ще изгубят социалните си добавки, децата ще изгубят години от училище и много други неща. Затова ние имаме намерение да работим с властите, за да улесним реинтеграцията на върнатите", коментира Исмаили.

След като отпаднаха визовите ограничения за македонски и сръбски граждани, европейските страни станаха свидетели на сериозен наплив на имигранти, който ги провокира да преосмислят решението си.

През края на 2010 г. Албания, Черна гора и Босна също се присъединиха към списъка страни, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в Шенгенското пространство.

Официалните власти в западнобалканските държави активно правят опити да убедят гражданите си да не заминават за ЕС като бежанци, защото това би коствало перспективата им за членство в ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив