23 Април 2024, 12:50 Днес (5) | Вчера (13)

Макро и пазарните рискове са основните причини за безпокойство на застрахователите

17 Ноември 2022 09:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2022, 20:00

Експозициите на застрахователите към макро и пазарни рискове в момента са основната грижа за застрахователния сектор, е констатацията за управление на риска на EIOPA, базирано на данни от Платежоспособност II от второто тримесечие на 2022 г., съобщава xprimm.com.

Всички други рискови категории, като рентабилност и платежоспособност, климатът като както и цифровизацията и кибер рисковете остават на средни нива.

Това табло за управление на риска, базирано на данни от Платежоспособност II, обобщава основните рискове и уязвимости в застрахователния сектор на Европейския съюз чрез набор от индикатори за риск от второто тримесечие на 2022 г. Данните се основават на финансова стабилност и пруденциално отчитане, събрани от EIOPA - The Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, от 94 застрахователни групи и 2198 самостоятелни застрахователни предприятия.

Макро рисковете остават ключов източник на безпокойство на фона на по-нататъшно намаляване на очакванията за растеж на глобалния БВП и високи прогнози за CPI за основните географски области, дори когато безработицата остава ниска. Среднопретеглената стойност на 10-годишните суап проценти се увеличи. Централните банки продължават нормализирането на своята парична политика.

Пазарните рискове в момента са на високо ниво. Волатилността на пазарите на облигации и акции продължава да надхвърля средното за миналата година. Цените на имотите остават на същото ниво. Средната експозиция на застрахователите към облигации и капитал остава относително непроменена, докато средната експозиция към имущество леко се е увеличила през второто тримесечие на 2022 г. Кредитните рискове остават относително умерени. CDS спредовете остават на ниски нива за държавни облигации и финансови облигации, докато допълнително нарастват за нефинансовите корпоративни облигации през третото тримесечие на 2022 г. Относителната експозиция на застрахователите към различни категории облигации остава като цяло стабилна, докато леко намалява за държавните облигации през Q2. Средното средно кредитно качество на инвестициите на застрахователите остава стабилно.

Рисковете за рентабилността и платежоспособността остават постоянни, като възвръщаемостта за застрахователите е намаляла през второто тримесечие на 2022 г. и по трите показателя за възвръщаемост (възвръщаемост на превишението на активите над пасивите, възвръщаемост на активите и възвръщаемост на премиите). Увеличението на лихвените проценти от началото на 2022 г. може да е основният двигател зад високите коефициенти SCR на застрахователите.

Поради текущото увеличение на лихвените проценти, застрахователите резервираха пазарни загуби по деривати, като се има предвид, че те обикновено са позиционирани да хеджират срещу спадове на лихвените проценти.

Що се отнася до възприятията на пазара, животозастраховането и общото застраховане се представиха по-слабо. Средното съотношение цена/печалба на застрахователните групи е до голяма степен непроменено. Медианата на CDS спредовете на застрахователите допълнително се увеличи, въпреки че външните рейтинги на застрахователите останаха като цяло стабилни след последната оценка.

Що се отнася до климатичните рискове, застрахователите запазиха относителната си експозиция към зелени облигации, докато съотношението на инвестициите в зелени облигации спрямо общия брой на зелените облигации в обращение леко намаля. Ръстът на зелените облигации в портфейлите на застрахователите е намалял, докато растежът на зелените облигации в обращение е стабилен.

Съществеността на цифровизацията и кибер рисковете за застраховането според оценката на надзорните органи леко намаля. Въпреки това остават проблемите с киберсигурността и опасенията за хибриден геополитически конфликт. Негативните кибернетични настроения показват повишена загриженост през третото тримесечие на 2022 г., докато честотата на киберинцидентите е намаляла в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив