24 Април 2024, 09:39 Днес (1) | Вчера (6)

Малайзийски самолет с 298 души на борда падна в Украйна, няма оцелели (видео)

18 Юли 2014 08:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket | ВИДЕО
A+ A-
Последна редакция: 18 юли 2014, 09:45

Въздушното пространство над Украйна е затворено, Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно

Малайзийски самолет "Боинг 777" с 283-ма пътници и 15 души екипаж на борда се разби снощи на територията на Украйна, близо до село Грабово, на около 80 км от град Донецк. Всички 298 души пътници загинаха.  Самолетът пътувал от Амстердам за малайзийската столица Куала Лумпур, където бил очакван към 6 ч местно време (22 ч по Гринуич днес).

154 от загиналите са холандски граждани. Сред жертвите са и 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия (включително 15-членният екипаж), 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци и филипинци. Не е потвърдена националността на 47 от загиналите. 

Спасители вече са открили телата на 121 загинали пътници.

От външното ни министерство обявиха, че на борда на самолета не е имало български граждани.

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че не е изключено самолетът да е бил свален. Според Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, машината е свалена с ракета "Бук" , тип земя-въздух. Украинският премиер Арсений Яценюк също нареди незабавно да започне разследване, обобщава БГНЕС.

Според източник от Киев, до пътническия самолет е летял украински военен Ил-76 и е възможно сепаратистите да са искали да свалят него, но ракетата да е попаднала в машината от Малайзия.

От ръководството на самообявилата се Донецка народна република категорично отхвърлиха, че имат нещо общо с инцидента. Те посочват, че нямат на въоръжение ракетен комплекс "Бук".

Опълченците заявиха от своя страна, че Боинг-ът е бил свален от украински самолет. "Очевидци видели, че Боинг 777 е бил атакуван от украински изтребител. След това пътническият самолет се разцепил на две и паднал на територията на Луганската република (самопровъзгласена от опълченците в Източна Украйна). След атаката украинският самолет беше свален и също падна на територията на Луганската република", съобщи официалният сайт на "републиката".

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама са разговаряли по телефона за падането на самолета. Путин обвини Украйна, че "носи отговорността за ужасната трагедия", каквато е катастрофата със сваления малайзийски самолет над източната част на Украйна.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването разпореди въздушното пространство над Украйна да бъде затворено за граждански полети.

Световни авиокомпании, включително българската компания "България ер", спират полетите си над Украйна.

"Шокиран съм от съобщенията за катастрофирали самолет. Започнахме незабавно разследване", заяви малайзийският премиер Наджиб Разак, цитиран от Си Ен Ен.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че е "шокиран" от инцидента.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще проведе извънредно заседание днес. Срещата бе поискана от Великобритания. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки мун се обяви за международно разследване на катастрофата.

Катастрофата разтърси западните пазари и свали цените на акциите на авиокомпаниите на фондовите борси. Инвеститорите се опасяваха, че инцидентът може да има въздействие върху глобалната икономика.

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив