25 Април 2024, 00:12 Днес (0) | Вчера (12)

Мамят клиенти на енергото с томбола с награди

20 Май 2016 09:01 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2016, 09:03

Шарлатани искат 220 лв. за назначаване в енергото

Нова измамна схема, в която забъркват ЕРП-тата върви у нас. При нея клиенти на енергото получават писма, че са били включени в томбола и са спечелили награда от нея, като например готварска печка. За да я получат обаче те трябва да отидат в значително отдалечен от дома им офис на енергото. Целта е, докато отидат и се върнат, домът им да бъде обран, съобщи в. Монитор.

За да изглежда максимално достоверна измамата, адресът, до който трябва да отиде хваналият се на въдицата клиент се намира в близост до истински офис на енергото. Така например според подаден от клиент на ЧЕЗ сигнал в полученото от него писмо е посочен адрес бул. "Г. М. Димитров" 14 в София, а офисът на енергото на същия булевард е на 14а.

Въпросният сигнал е подаден от дъщерята на възрастна дама, живееща в София. Според ЧЕЗ измамниците се целят основно във възрастните хора.

От енергото предупредиха хората да не се доверяват на подобни, измамни съобщения. Всички кампании на ЧЕЗ, насочени към клиентите, са публични. Информация за тях винаги е налична на сайта на компанията cez.bg. Подробности за актуални кампании клиентите могат да получат и на денонощния информационен телефон на ЧЕЗ 0700 10 010, в Центровете за обслужване на клиенти или на имейл zaklienta@cez.bg.

Компанията съветва още потребителите, станали обект на опит за измама от такъв вид или имащи съмнение за злоупотреби и други нерегламентирани дейности от трети лица, ползващи името на дружества на ЧЕЗ в България, веднага да се свързват с органите на МВР.

Съобщенията за най-различни измами, в които се използват имената на ЕРП-тата зачестиха доста през последната година. Изключително разнообразен е сценарият им. В едни случаи измамниците, които обикновено са жени, се представят за служителки на ЕРП-тата и казват, че минават да събират дължимите суми за тока на ръка. Интересното е, че жертвите обичайно са такива абонати, които вече са подадени за спиране заради неплатени сметки.

Много често на клиентите се звъни по телефона, като им се иска адреса, телефона и номера на електромера, като им се обяснява, че е имало токов удар и адресът е нужен, за да може бригада на енергото да направи съответния ремонт.

От ЧЕЗ казаха, че са имали случай, при който измамниците дори твърдели, че къщата на клиента е изгоряла и дъщеря му е загинала. В Червен бряг, където е същото енерго, са се сблъсквали с измама, при която пак се събирали пари на ръка с обещанието за назначение в енергото. Искали по 150 лв., които могат да бъдат дадени на две вноски. Отделно 70 лв. се плащало за издаването на бадж и магнитна карта за достъп до офиса на енергото. Същите измамници "предлагали" работа и в енергийния регулатор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив