19 Април 2024, 18:11 Днес (10) | Вчера (11)

Мандри искат нови опаковки за млякото по БДС

12 Юли 2017 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юли 2017, 08:13

Предлагат да се използват и полипроленови кофички

6 мандри правят проби за използването и на друг вид опаковки за произвежданото по БДС българско кисело мляко, научи "Монитор". В съобщение от тях се казва, че ще се изследва органолептика и микробиология на тяхно кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки - досегашната, призната от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и полипропиленова опаковка от ново поколение, която според производителите е по-екологична, по-евтина и изцяло съответстваща на европейските стандарти.

Пробите изследват както вкусовите качества на киселото мляко (органолептика), така и състава и количеството на киселомлечните бактерии (микробиология) и как те реагират на материала на опаковката. Шестте мандри са подкрепени от производителите на полипропиленови опаковки. Заедно с това втора независима акредитирана лаборатория ще изследва миграцията на нискомолекулни вещества, моделна среда за мляко и млечни продукти и микробиологията на двата вида опаковки - полистиренови и полипропиленови. Официално резултатите от пробите ще се оповестят в края на месец юли, когато те ще са готови.

На въпрос на "Монитор" от държавната "Ел Би Булгарикум" отговориха, че не са давали съгласието си да се включват в изследване на проби с цел промяна на БДС за продукта кисело мляко. От фирмата обаче считат за целесъобразно предложението да се разреши използването и на опаковки и от други полимерни материали, предназначени за контакт с храни, които са подходящи за опаковане на кисело мляко и запазват заложените в стандарта качествени и здравно-хигиенни характеристики на продукта.

"Многократно сме правили изпитвания в акредитирани лаборатории на българско кисело мляко, опаковано в полипропиленови опаковки и резултатите категорично потвърждават, че те опаковки запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, не повлияват върху съдържанието на полезната му микрофлора и запазват органолептичните, физикохимичните и микробиологичните характеристики, съгласно изискванията на стандарта", се казва още в отговора.

В средата на юни по време на обществено обсъждане на искането за промяна на опаковката се разрази скандал. Много от експертите, включително доц. д-р Росица Еникова - ръководител на колектива, изработил БДС за киселото мляко от 2010 г., заяви, че не е уместно да се правят промени в него, защото това ще се отрази на вкусовите качества на продукта и защото стандартът трябва да е рестриктивен. Преди месец стана ясно още, че той е вързан с продуктите с географско наименование и при редакция му има риск производители да загубят регистрациите си за конкретните продукти. В момента е разрешено използването на 3 вида опаковки за кисело мляко по БДС - стъклени, глинени и от полистирен.

Ирен Дабижева, изпълнителен директор на Института по стандартизация съобщи за "Монитор", че все още няма решение дали да се прави промяна на БДС за киселото мляко в частта за опаковките. "В петък ще има заседание на техническия комитет и той ще реши не каква ще е промяната, а дали да се прави промяна. На него ще се допускат само експерти. В комитета влизат фирми и организации, заинтересовани от конкретната област на стандартизация", поясни тя и добави, че информацията за тях не е публична.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив